Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Rozsiahly štrajk v Grécku organizovaný odbormi ochromil dopravu

Muž si číta oznam pred zatvorenou stanicou metra v Aténach počas celodenného štrajku zamestnancov dopravného sektora v Grécku v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Štrajkovali a protestovali aj verejnoprospešní pracovníci z parkov či vodiči donášky jedla, ktorí jazdili popri budove gréckeho parlamentu na motorkách a v rukách držali červené dymovnice.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Atény 17. apríla (TASR) - Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. TASR informuje podľa agentúry AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Na demonštrácii v centre Atén sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí skandovali "naše práva nie sú utópiou".

Štrajkovali a protestovali aj verejnoprospešní pracovníci z parkov či vodiči donášky jedla, ktorí jazdili popri budove gréckeho parlamentu na motorkách a v rukách držali červené dymovnice.

Polícia udáva, že v druhom najväčšom gréckom meste Solún protestovalo približne 4.000 ľudí. Štrajky majú trvať 24 hodín a zasiahli aj vlakovú dopravu, leteckú dopravu však nijak neobmedzili.

Grécko sa po sérii medzinárodných záchranných programov a ťažkej recesii počas krízy v rokoch 2010 až 2018 vrátilo k silnému hospodárskemu rastu a ohodnoteniu štátnych dlhopisov v investičnom stupni, píše AP.

Odborové zväzy uvádzajú, že počas finančnej krízy bolo dočasne zrušených viacero aspektov pracovného práva, ktoré doteraz neboli obnovené. Od krízy o výške minimálnej mzdy rozhoduje vláda, predtým bola určená na základe vyjednávania medzi odborovými zväzmi a zamestnávateľmi.

"Počas krízy nám povedali, že opatrenia budú platné iba niekoľko rokov, kým sa krajina opäť nepostaví na nohy, ale nie je to tak," povedal šéf GSEE Jannis Panagopulos počas tlačovej konferencie.

Kolektívne vyjednávanie a právo štrajkovať ochraňuje Charta základných práv Európskej únie.

Odborové združenia v Európe tvrdia, že finančná kríza zapríčinila obmedzenie spôsobov, akými môžu odborové zväzy o platoch vyjednávať.