Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rozsudok za vraždu Caruanovej Galiziovej víta premiér, jej syn i RSF

Dodávka s bratmi Georgeom a Alfredom Degiorgiom, ktorí nie sú viditeľní a obvinení zo zabitia novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, opúšťa súd vo Vallette v piatok 14. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Jeden zo synov zavraždenej novinárky Matthew Caruana Galizia povedal novinárom: Cítim úľavu, že ich odsúdili a vyniesli trest.

Valletta 15. októbra (TASR) - Bratov Georgea a Alfreda Degiorgiovcov odsúdili v piatok za vraždu maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej z roku 2017 na 40 rokov väzenia. Trest dostali v prvý deň ich súdneho procesu, ktorý sa konal takmer päť rokov po zločine. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP, AP a DPA.

Rozsudok prečítala v súdnej sieni v maltskom hlavnom meste Valletta sudkyňa Edwina Grimová. Obaja bratia sa v piatok, niekoľko hodín po začiatku procesu, priznali k vine. Uviedli, že nastražili v aute Caruanovej Galiziovej bombu, ktorá vybuchla a zabila novinárku.

Úrad maltského premiéra Roberta Abelu vydal krátko po oznámení trestu vyhlásenie: "Toto je dôležitý krok dopredu, krok k naplneniu spravodlivosti v prípade, ktorý predstavuje temnú kapitolu v dejinách Malty."

Jeden zo synov zavraždenej novinárky Matthew Caruana Galizia povedal novinárom: "Cítim úľavu, že ich odsúdili a vyniesli trest. Teraz sú na rade zvyšné prípady." Narážal tým na trestné stíhania ostatných obžalovaných v prípade vraždy svojej matky.

Dodal však, že päť rokov, ktoré prešli, kým sa spravodlivosť pre jeho matku dostala do tohto štádia, je "až príliš dlhý čas".

Sudkyňa Edwina Grimová vyniesla verdikt hodinu po tom, čo obaja bratia Degiorgiovci v piatok náhle zmenili postoj a bez vysvetlenia sa priznali k šiestim hlavným bodom obžaloby vrátane úkladnej vraždy a odpálenia bomby s úmyslom zabiť. Bratom sudkyňa tiež nariadila, aby zaplatil každý po 50.000 eur z peňazí, ktoré dostali za vykonanie zločinu, ako aj súdne trovy.

Prokuratúra uviedla, že bratov si najal na vraždu vplyvný maltský podnikateľ Yorgen Fenech s prepojením na vtedajších vrcholných vládnych predstaviteľov. Toho tiež obvinili a budú ho súdiť zvlášť.

Ďalší podozrivý Vincent Muscat sa súdnemu procesu vyhol, pretože už skôr zmenil svoj postoj a priznal sa k vine. Muscat si odpykáva 15 rokov väzenia.

"Vítame odsúdenie Alfreda a Georgea Degiorgiovcov, ktoré je dlho očakávaným krokom k spravodlivosti za vraždu Daphne Caruanovej Galiziovej. Po takmer piatich rokoch je ešte dôležitejšie než kedykoľvek predtým, aby sa zaistilo, že úplná spravodlivosť postihne všetkých ľudí zapojených do tohto odporného zločinu," uviedol Pavol Szalai, šéf oddelenia organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) pre Európsku úniu a Balkán, ktorý bol v piatok prítomný v súdnej sieni, v rámci spoločnej misie medzinárodných mimovládnych organizácií. Misia má presadzovať reformy v oblasti slobody tlače.

Popredná maltská investigatívna novinárka Caruanová Galiziová (53) mala webovú stránku “Running Commentary”, na ktorej písala o podozreniach z korupcie v politických a podnikateľských kruhoch na Malte, ktorá je lákavým finančným a daňovým rajom.

Medzi terčmi jej investigatívnej práce boli ľudia z vnútorného kruhu vtedajšieho premiéra Josepha Muscata, ktorých obvinila, že vlastnia firmy v daňových rajoch, čo sa uvádzalo aj v uniknutých dokumentoch nazývaných Panama Papers.

Zameriavala sa však aj na opozíciu. Keď ju zavraždili, čelila vyše 40 žalobám za ohováranie.

Zatknutie podnikateľa Fenecha dva roky po vražde vyvolalo sériu masových protestov v krajine, ktoré donútili vtedajšieho premiéra Muscata odstúpiť.