Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Organizácia na ochranu novinárov: Počet novinárok v Kábule klesol

Na archívnej snímke z 9. februára 2021 afganskí novinári sú na mieste bombového útoku v Kábule. Foto: TASR/AP

Organizácia RSF vyzvala nových vládcov Afganistanu, aby zaručili slobodu a bezpečnosť žien pracujúcich v oblasti žurnalistiky.

Paríž 1. septembra (TASR) - Počet novinárok pracujúcich v afganskej metropole Kábul klesol od nástupu hnutia Taliban k moci zo 700 na niekoľko desiatok, informovala v stredu organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF).

Podľa agentúry AFP organizácia uviedla, že keď sily Talibanu obsadili pred dvoma týždňami Kábul, novinárky stále častejšie nútili, aby zostali doma, obťažovali ich, bránili im v práci alebo ich dokonca bili.

Podľa RSF pôsobilo v minulom roku v afganskom hlavnom meste 108 médií, ktoré zamestnávali 4940 ľudí, z toho 1080 žien, z ktorých 700 bolo novinárok. Avšak z 510 žien, ktoré v roku 2020 zamestnávalo osem najväčších miestnych mediálnych skupín, pracuje iba 76 vrátane 39 novinárok. Čísla predstavujú "kvázi zmiznutie novinárok v hlavnom meste", tvrdí RSF.

Napriek uisteniam Talibanu, že bude rešpektovaná sloboda tlače a že novinárky budú môcť pracovať, organizácia RSF uviedla: "Nové mediálne prostredie vzniká bez nich."

Organizácia vyzvala nových vládcov Afganistanu, aby zaručili slobodu a bezpečnosť žien pracujúcich v oblasti žurnalistiky. "Je nevyhnutné, aby sa novinárky mohli vrátiť do práce bez obťažovania, čo je ich najzákladnejšie právo," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník RSF Christophe Deloire.