Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Reportéri bez hraníc: Tento rok bolo zabitých 46 novinárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Množstvo úmrtí novinárov je najnižšie za posledných 20 rokov. Naopak, oproti minulému roku, sa zvýšil počet zadržiavaných novinárov a pracovníkov médií.

Paríž 16. decembra (TASR) - V súčasnosti je vo svete zadržiavaných 488 novinárov vrátane 60 žien. Ďalších 46 žurnalistov bolo počas tohto roka zabitých. Vyplýva to zo štvrtkovej výročnej správy medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF).

V polovici decembra bolo 488 novinárov a pracovníkov médií zadržiavaných s dôvodov súvisiacich s ich prácou, uvádza sa v správe.

Tento počet sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 20 percent a je najvyšší od začiatku oficiálnych záznamov organizácie RSF. Ďalších 65 žurnalistov držia ako rukojemníkov.

Najviac, až 127 novinárov, je zadržiavaných v Číne. Nasledujú Vietnam (43), Bielorusko (32) a Saudská Arábia (31).

"Nesmierne vysoký počet svojvoľne zadržiavaných žurnalistov je prácou troch diktátorských režimov," povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire. RSF v tejto súvislosti pripomenula zásahy voči novinárom v Mjanmarsku, Bielorusku a Hongkongu.

Množstvo úmrtí novinárov je najnižšie za posledných 20 rokov. RSF tento pokles pripisujú zmierneniu intenzity ozbrojených konfliktov v Sýrii, Iraku či Jemene a aktivite organizácii na ochranu slobody tlače. Za najnebezpečnejšie krajiny označili Reportéri bez hraníc Mexiko a Afganistan.

Medzi zadržiavanými novinármi je 60 žien, čo je podľa RSF najvyšší počet od začiatku oficiálnych záznamov. V porovnaní s rokom 2020 to predstavuje nárast o jednu tretinu (33 percent).

Najviac, až 19, žien-novinárok je zadržiavaných v Číne vrátane Čang Čan, ktorá je jednou z osôb nominovaných na cenu za slobodu tlače, udeľovanú organizáciou RSF.

V Bielorusku je zadržiavaných 17 žien a 15 mužov. Medzi zadržiavanými novinárkami sú i Darja Čuľcovová a Kaciaryna Andrejevová, obe z internetovej televízie Belsat. Vo februári ich odsúdili na dva roky väzenia za riadenie "masových akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok". Reportérky spravodajsky pokrývali protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.