Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rúhaní sľúbil Zelenskému potrestať vinných za zostrelenie lietadla

Hasan Rúhání, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.

Teherán 11. januára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhaní v sobotu prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že osoby zodpovedné za stredajšie zostrelenie ukrajinského lietadla budú potrestané.

Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Agentúra Ukrinform dodala, že Rúhání a Zelenskyj v sobotu absolvovali spoločný telefonát.

Zelenského tlačová služba spresnila, že Rúhání sa počas telefonátu v mene Iránu ospravedlnil za tragédiu, pri ktorej zahynulo 176 ľudí, a vyjadril sústrasť ukrajinskému národu a rodinám obetí z lietadla spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) zostreleného v stredu ráno krátko po štarte z letiska v Teheráne.

Iránsky prezident podľa Kyjeva dodal, že Irán plne uznáva, že táto tragédia bola dôsledkom chýb iránskeho vojenského personálu.

Ukrajinský prezident prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter napísal, že iránskemu prezidentovi oznámil, že trvá na neodkladnom dokončení identifikácie osôb zabitých pri zostrelení lietadla Boeing-737 a žiada aj stíhanie osôb zaň zodpovedných. Požiadal aj o prevoz telesných pozostatkov obetí na Ukrajinu.

Zelenskyj tiež napísal, že priznanie sa Iránu k zostreleniu ukrajinského lietadla je "krok správnym smerom". Zdôraznil súčasne, že vinníci zodpovední za zostrelenie lietadla musia niesť zodpovednosť. Deklaroval aj, že očakáva plnú právnu a technickú súčinnosť so zainteresovanými iránskymi orgánmi.

Plnú zodpovednosť za zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla prevzal v sobotu veliteľ vzdušných síl iránskych revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde, ktorý dodal, že sa podrobí akémukoľvek rozhodnutiu, ktoré v súvislosti s tým bude prijaté.

Iránsky prezident Rúhání už v sobotu dopoludnia vyjadril "hlbokú ľútosť" nad zostrelením lietadla, pričom to označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu".

Sústrasť pozostalým vyjadril aj iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý súčasne nariadil ozbrojeným silám svojej krajiny, aby dôsledne naprávali zistené nedostatky s cieľom predísť podobným chybám, aká sa stala v prípade neúmyselne zostreleného ukrajinského dopravného lietadla.

Kanada žiada trasparentné prešetrenie zostrelenia lietadla


Kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu vyzval Irán na úplné a transparentné vyšetrenie zostrelenia ukrajinského lietadla Boeing 737, ku ktorému došlo v stredu ráno pri Teheráne. Stalo sa tak v Trudeauovom telefonickom rozhovore s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Trudeau v sobotu pred novinármi uviedol, že prevzatie zodpovednosti za zostrelenie lietadla zo strany Teheránu je dôležitým krokom.

Kanadský premiér súčasne Irán vyzval na "úplné a transparentné vyšetrenie" tragédie. Irán by za ňu podľa Trudeaua mal "samozrejme niesť plnú zodpovednosť."

Kanadský premiér informoval, že príbuzní kanadských občanov, ktorí zahynuli pri havárii ukrajinského lietadla pri Teheráne, už vzniesli požiadavku na vyplatenie kompenzácií zo strany Iránu.

Tieto ich nároky, pomoc pri zvládaní dôsledkov tragédie na ich životy a dôkladné vyšetrenie toho, čo sa v stredu ráno po štarte lietadla stalo, označil Trudeau momentálne za najdôležitejšiu vec. Otázky, akú zodpovednosť by mal Irán niesť za ukrajinské lietadlo zostrelené nad Teheránom, zvážia Kanada a ďalšie krajiny v blízkej budúcnosti, uviedol Trudeau.

Kanadský premiér informoval, že prví kanadskí odborníci a diplomati, ktorí sa v Iráne zúčastnia na vyšetrovaní katastrofy a poskytnú pomoc rodinám obetí, dorazia do Teheránu v nedeľu.

V rozhovore s iránskym prezidentom Rúháním Trudeau podľa vlastných slov zdôraznil, že účasť Kanady na vyšetrovaní tragédie "je absolútne nevyhnutná". Očakávame všestrannú a úplnú spoluprácu iránskych orgánov," uviedol Trudeau.