Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Referendum o zosadení rumunského prezidenta nebolo platné

Traian Basescu Foto: TASR/AP

Na plebiscite sa zúčastnilo len približne 46 percent voličov. Znamená to, že Basescu zostáva naďalej v úrade.

Bukurešť 29. júla (TASR) - Nedeľňajšie referendum o zosadení rumunského prezidenta Traiana Basesca je neplatné, pretože sa ňom nezúčastnilo viac ako 50 percent oprávnených voličov. Oficiálne to potvrdila rumunská ústredná volebná komisia.

Podľa jej prognózy sa na plebiscite zúčastnilo len 45,92 percent voličov, so štatistickou odchýlkou tri percentá. Znamená to, že Basescu zostáva naďalej v úrade.

Podľa nezávislých prieskumov za zosadenie prezidenta hlasovalo vyše 80 percent zúčastnených voličov. Hlasovanie je však pre nízku volebnú účasť neplatné.

"Rumuni svojou neúčasťou spôsobili neplatnosť referenda," komentoval výsledok plebiscitu Basescu, ktorý vopred apeloval na občanov, aby hlasovanie bojkotovali a nepodieľali sa na "prevrate".

Referendum vyvolalo aj roztržku medzi Rumunskom a susedným Maďarskom. Rumunskému premiérovi Victorovi Pontovi sa nepáči, že predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sobotu nepriamo podporil jeho politického súpera Basesca. Ponta dnes Orbánovi odkázal, aby "prestal zasahovať do rumunskej politiky".

"Prosím tu žijúcich Rumunov a tiež tu žijúcich Maďarov, aby urobili správne rozhodnutie, napríklad tým, že neprijmú žiadne rozhodnutie," uviedol Orbán v rumunskom kúpeľnom meste Baile Tusnad na stretnutí so zástupcami maďarskej menšiny. Orbánovo odporúčanie neprijať "žiadne rozhodnutie" sa považovalo za nepriamu výzvu na bojkot referenda.

Solidaritu s Basescom vyjadril Orbán aj pred troma dňami v Budapešti na stretnutí s Jenö Szászom, predsedom Maďarskej občianskej strany (MPP), ktorá sa snaží zastupovať rumunských Maďarov. Vtedy povedal, že Európska ľudová strana, ktorej členom je aj Orbánov Maďarský občiansky zväz-Fidesz, "stojí rozhodne za Basescom".

Politická nestabilita v Rumunsku sa začala 7. mája, keď sa po páde dvoch vlád blízkych konzervatívnemu Basescovi stal premiérom ľavičiar Ponta. Nasledovala rýchla výmena predsedov oboch komôr parlamentu za osoby z radov vládnucej koalície.

Následne sa na pôde parlamentu začala procedúra odvolania 60-ročného Basesca. Podľa oponentov prekročil svoje právomoci tým, že zasahoval do práce vlády a justície. Proces mal iniciovať Ponta, ktorý chce získať ešte viac moci. Mocenský boj v Rumunsku poškodil dôveryhodnosť krajiny v zahraničí.