Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rumunská vláda prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za návrh na zvrhnutie vládnej koalície vedenej premiérom Florinom Citom hlasovalo len 201 poslancov. Na to, aby prešiel bolo potrebných najmenej 234 hlasov.

Bukurešť 29. júna (TASR) - Rumunská centristická vláda v utorok prežila hlasovanie o vyslovení nedôvery v parlamente, ktoré iniciovala opozičná Sociálnodemokratická strana (PSD). Vláda tak po polroku svojho úradovania potvrdila v parlamente svoju väčšinovú pozíciu, píše agentúra Reuters.

Za návrh na zvrhnutie vládnej koalície vedenej premiérom Florinom Citom hlasovalo len 201 poslancov. Na to, aby prešiel bolo potrebných najmenej 234 hlasov.

PSD obviňuje Citu z prepadu životnej úrovne Rumunov, ku ktorej podľa nej došlo v dôsledku pandémie a a s ňou súvisiacim celoročným zmrazovaním dôchodkov i miezd, ako aj pre narastajúce výdaje domácností za energiu.

Vláda na tieto obvinenia reagovala tvrdením, že v tomto roku očakáva takmer 7-percentný ekonomický rast, keďže dochádza k nárastu investícií, pričom podniky aj domáca spotreba prekonávajú škody zapríčinené pandémiou. "Jedlo je lacné, zvyšuje sa kúpna sila a zvyšuje sa spotreba," povedal poslancom premiér Citu. "Rumuni sú šťastnejší," dodal.

Rumunská ekonomika zaznamenala vlani nižší pokles, než sa očakávalo, avšak zároveň vzrástli rozpočtové výdavky a rozpočtový deficit, pričom následné oživenie ekonomicky vyvolalo značné zvýšenie spotrebiteľských cien.

Cituova vláda, tvorená jeho Národnou liberálnou stranou (PNL), alianciou USR-PLUS a Demokratickým zväzom Maďarov v Rumunsku (UDMR), sa k moci dostala po voľbách z decembra 2020.