Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Rumunská vláda sa s MMF dohodla, zvýšia platy verejným zamestnancom

Rumunsko si v roku 2009 po sedempercentnom prepade ekonomiky od MMF, EÚ a Svetovej banky požičalo 20 miliárd eur.

Bukurešť 6. mája (TASR) - Rumunská vláda sa v rámci snáh o zmiernenie nepopulárnych úsporných opatrení s medzinárodnými veriteľmi dohodla na zvýšení platov verejných zamestnancov na pôvodnú úroveň. V noci nanes to oznámil dezignovaný minister financií Florin Georgescu.

Medzinárodný menový fond (MMF) v minulosti povedal, že Rumunsko má určitý priestor na zmiernenie úsporných opatrení, súčasťou ktorých bolo v roku 2010 aj 25-percentné zníženie platov vo verejnom sektore. Platy medzičasom čiastočne zvýšili.

Rumunská stredopravá vláda padla v apríli po tom, čo jej parlament vyjadril nedôveru. Hlasovaniu predchádzali protivládne demonštrácie. Parlament v pondelok podľa očakávaní schváli novú ľavicovú vládu.

"Dohoda (s MMF) bola úspešne dojednaná a uzavretá," povedal Georgescu po stretnutí s predstaviteľmi MMF. Od júna platy zvýšia o osem percent a následne sa dostanú na pôvodnú úroveň, čo je približne 15-percentné zvýšenie oproti súčasnému stavu.

Rumunsko si v roku 2009 po sedempercentnom prepade ekonomiky od MMF, EÚ a Svetovej banky požičalo 20 miliárd eur. Súčasťou dohody o poskytnutí pôžičky bolo zníženie platov zamestnancov verejného sektora o štvrtinu, ako aj zvýšenie dane z predaja.