Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku zadržali už 18 Rumunov podozrivých z prevádzačstva

Ilustračné foto Foto: TASR

Ani jeden zo 16 občanov Rumunska v policajných celách zatiaľ nepožiadal predstaviteľov vlasti o konzulárnu pomoc.

Bukurešť 28. augusta (TASR) - V priebehu dvoch uplynulých dní zadržali v Maďarsku pre podozrenie z prevádzačstva celkovo 16 rumunských občanov, informovalo dnes v Bukurešti rumunské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa jeho komuniké ambasádu balkánskej krajiny v Budapešti maďarská polícia informovala o zadržaní štyroch rumunských občanov v Budapešti z 26. augusta a súčasne avizovala, že dnes ich podrobia výsluchu.

Rumunský rezort diplomacie súčasne informoval, že vo štvrtok došlo pre podozrenie z prevádzačstva k zadržaniu ďalších 12 rumunských občanov, ktorých polícia vypočula a v ktorých prípade iniciovala uvalenie väzby.

Ani jeden zo 16 občanov Rumunska v policajných celách zatiaľ nepožiadal predstaviteľov vlasti o konzulárnu pomoc.

Rumunské veľvyslanectvo v Budapešti pozorne sleduje situáciu spolupracujúc s maďarskými orgánmi, aby získalo informácie o prípadnej zmene právneho postavenia rumunských občanov, a je v rámci zákonných možností pripravené poskytnúť im konzulárnu pomoc, uviedol bukureštský rezort diplomacie.

O spomínaných prípadoch informovala dnes na tlačovej konferencii aj hovorkyňa rumunského ministerstva zahraničných vecí Raluca Lunculescová, podľa ktorej slov maďarská strana dnes rumunských partnerov oficiálne informovala aj o dvoch ďalších prípadoch.

Išlo o vodiča havarovaného automobilu s migrantmi na diaľnici M5 a o zadržaní iného vodiča z Rumunska v Stoličnobelehradskej župe.

Rumunská strana súčasne s odvolaním sa na informácie rakúskej polície potvrdila, že v kauze tragédie migrantov pri Parndorfe nie je podľa doterajších poznatkov zainteresovaný žiadny občan krajiny.