Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rumunsko bojuje proti nelegálnej ťažbe dreva

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V roku 2019 boli zabití dvaja lesníci, ktorí sa snažili zastaviť údajných zlodejov dreva.

Bukurešť 28. septembra (TASR) - Rumunské úrady uskutočnili razie po celej krajine v rámci zásahu proti dvom zločineckým skupinám podozrivým z nezákonnej ťažby dreva, informovala v stredu polícia citovaná tlačovou agentúrou AFP.

Takmer 150 zásahov v obchodných priestoroch, súkromných ubytovacích zariadeniach a organizáciách spravujúcich lesy bolo súčasťou vyšetrovania nezákonnej ťažby dreva, daňových únikov, prania špinavých peňazí a sprenevery, uvádza sa vo vyhlásení rumunskej polície.

Environmentálne skupiny tvrdia, že nezákonná ťažba dreva devastuje rozsiahle územia v rumunských lesoch, kde žije množstvo rôznych druhov voľne žijúcich živočíchov. Drevársky priemysel vytvára viac ako tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Lesy pokrývajú zhruba 6,7 milióna hektárov rumunského územia.

V roku 2019 boli zabití dvaja lesníci, ktorí sa snažili zastaviť údajných zlodejov dreva. Tento incident viedol k tomu, že do ulíc vyšli tisíce Rumunov požadujúcich od vlády účinnejšiu ochranu lesov a ich strážcov.

Podľa oficiálnych údajov sa v tejto členskej krajine EÚ každoročne nelegálne vyrúbe až 20 miliónov kubických metrov dreva, čo je viac ako pri legálnej ťažbe, uzatvára AFP.