Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rumunsko mieni kúpiť tanky Abrams, uviedol vplyvný predstaviteľ armády

Na archívnej snímke vojak prechádza okolo tankov typu M1 Abrams. Foto: TASR/AP

Rumunsko má s Ukrajinou 650 kilometrovú spoločnú hranicu. Na svojom území má americký systém protiraketovej obrany a od vlaňajška aj stálu bojovú skupinu Aliancie.

Bukurešť 8. marca (TASR) - Rumunsko chce kúpiť americké tanky Abrams, informoval v utorok predstaviteľ rumunského ministerstva obrany generálporučík Teodor Incicas. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

"Práve prebieha proces zaslania našej (ministerstva) žiadosti o predbežné schválenie nákupu práporu tankov," uviedol generálporučík Incicas, poverený zaobstarávaním vojenskej výzbroje. Citoval ho portál ministerstva obrany Observatorul Militar.

Incicas dodal, že po schválení žiadosti bude o nej rokovať vláda, ktorá podpíše s USA medzivládnu dohodu. Časový rámec nákupu zatiaľ nebol upresnený.

Rumunsko ako členský štát Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) po invázii Ruska na Ukrajinu zvýšilo tento rok výdavky na obranu z 2 percent na 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Rumunsko má s Ukrajinou 650 kilometrovú spoločnú hranicu. Na svojom území má americký systém protiraketovej obrany a od vlaňajška aj stálu bojovú skupinu Aliancie.

Krajiny ako Poľsko, Fínsko a Nemecko sa snažia urýchliť dohody o kúpe amerických zbraní a rokovať o nových dodávkach.

Rumunské ministerstvo obrany podpísalo v decembri dohodu na nákup siedmich systémov izraelských bezpilotných lietadiel Watchkeeper X od spoločnosti Elbit Systems. Ich hodnota je približne 1,89 miliardy lei (asi 384 miliónov eur).

Rumunsko v rámci modernizácie štátneho zbrojárskeho priemyslu chce investovať do nových technológií, aby posilnilo svoju pozíciu v regióne, oznámil rumunský minister hospodárstva v decembri.