Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nicolae Ciuca dostal už po druhý raz poverenie na zostavenie vlády

Na archívnej snímke Nicolae Ciuca v Bukurešti 21. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Ciuca dostal poverenie už minulý mesiac, vtedy však ešte neexistovala koaličná dohoda.

Bukurešť 22. novembra (TASR) - Líder rumunskej Národnej liberálnej strany (PNL) Nicolae Ciuca dostal od prezidenta Klausa Iohanisa už druhýkrát za sebou poverenie na zostavenie novej vlády. Ciuca dostal poverenie už minulý mesiac, vtedy však ešte neexistovala koaličná dohoda, spresnila agentúra DPA.

Ciucova PNL chce spolu so Sociálnodemokratickou stranou (PSD), Demokratickou alianciou Maďarov v Rumunsku (UDMR) a ďalšími menšími stranami vytvoriť širokú koalíciu, ktorá ukončí politický pat v krajine.

Rumunskí vládnuci liberáli a ich bývalí sociálnodemokratickí rivali dosiahli v nedeľu dohodu o vytvorení novej vlády. Na jej základe sa na premiérskom kresle vystriedajú Ciuca - vyslúžený štvorhviezdičkový generál - a jeho náprotivok z PSD Marcel Ciolacu. Každý z nich odslúži vo funkcii jeden a pol roka.

Možní koaliční partneri spoločne ovládajú dve tretiny parlamentu. Analytici však pre agentúru Reuters uviedli, že koalícia môže byť krehká a môžu ju už v dohľadnej dobe čakať vážne výzvy. Jednou zo spomínaných sporných oblastí boli odlišné názory na reformu tamojšieho súdnictva.

V súčasnosti ešte stále v Rumunsku dočasne vládne premiér Florin Citu (PNL). Začiatkom októbra mu parlament vyslovil nedôveru po rozpade jeho koalície.