Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Rumunsko: Podľa exit pollov je súboj v parlamentných voľbách testný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voliči v nedeľu rozhodovali o obsadení 136 kresiel v hornej parlamentnej komore, Senáte, a 329 členoch Poslaneckej snemovne.

Bukurešť 6. decembra (TASR) - Súboj vládnucej Národnej liberálnej strany (PNL) premiéra Ludovica Orbana a opozičnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) v nedeľňajších parlamentných voľbách v Rumunsku je veľmi tesný. Vyplýva to z predbežných výsledkov na základe exit pollov, o ktorých informovala agentúra AFP.

PSD podľa exit pollov, ktoré rumunské médiá zverejnili po zatvorení volebných miestností, získala 30,5 percenta hlasov a PNL podporilo 29 percent voličov. Vládnuca strana by tak mohla vytvoriť vládu s novou liberálnou volebnou koalíciou USR-PLUS, píše AFP.

Voliči v nedeľu rozhodovali o obsadení 136 kresiel v hornej parlamentnej komore, Senáte, a 329 členoch Poslaneckej snemovne.

Volebné miestnosti v Rumunsku uzavreli o 21.00 h miestneho času (20.00 h SEČ). Prvé oficiálne výsledky sčítania sa očakávajú v noci na pondelok. Volebná účasť podľa AFP dosiahla 33 percent.

Predvolebné prieskumy predpovedali PSD zisk 21 až 24 percent. PNL, ku ktorej má blízko prezident Klaus Iohannis a ktorá zvažuje koalíciu s USR-PLUS, mohla podľa prieskumov získať 28 až 33 percent hlasov.

Posledná vláda PSD vlani padla po obvineniach z korupcie a oslabovania právneho štátu, ako aj masových protestoch v dôsledku kontroverznej reformy súdnictva, keď parlament vyslovil nedôveru kabinetu premiérky Vioricy Dancilaovej. Vnútri samotnej strany spôsobilo tiež krízu uväznenie vplyvného predsedu PSD Livia Dragneu, odsúdeného za korupciu. Nový šéf strany Marcel Ciolacu sa od neho pokúsil dištancovať.