Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rumunský premiér: Orbánov postoj k Rumunsku uráža a provokuje

Victor Ponta, archívne foto Foto: TASR/AP

Premiérovi Victorovi Pontovi sa zdá, že prejavy Viktora Orbána - nie ako premiéra, ale ako politického lídra - sú vo vzťahu k Rumunsku urážlivé a medzi susednými a priateľskými krajinami neprijateľné.

Budapešť 28. júla (TASR) - Postoj predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána voči Rumunsku uráža a provokuje, reagoval rumunský premiér Victor Ponta na víkendové Orbánove vyhlásenia z 26. letnej univerzity Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad.

Ponta podľa agentúry MTI o rumunsko-maďarských vzťahoch hovoril v pondelok večer v rumunskej spravodajskej televízii Antena 3.

Maďarský premiér na letnej univerzite k otázke vzťahov Maďarska s Rumunskom povedal, že "niet sa čím chváliť".

Dodal však, že tomu tak vždy nebolo. "S vládami pred rokom 2012, na rozdiel od terajšej, fungovala medzi nami praktická spolupráca, ktorá prinášala svoje výsledky," konštatoval.

Podľa maďarského premiéra vláda Victora Pontu si po nástupe k moci v roku 2012 viackrát dovolila "kopnúť" do Maďarska. "Vzájomné vzťahy sa iba tak môžu zlepšiť, ak aj v Rumunsku nastúpi národne orientovaná vláda," poznamenal Orbán.

V reakcii na jeho slová predseda rumunskej vlády poznamenal, že považuje za poctu skutočnosť, že Orbán dokázal spolupracovať s vládami pravého stredu. "Zdá sa mi, že jeho prejavy - nie ako premiéra, ale ako politického lídra - sú vo vzťahu k Rumunsku urážlivé a medzi susednými a priateľskými krajinami neprijateľné," zdôraznil Ponta.

Na otázku redaktora, kto vyrieši problém, že Orbán si v Rumunsku slobodne "dovoľuje" takéto vyhlásenia, Ponta povedal, že je v rukách rumunských voličov, aby nevolili vlády, s ktorými Orbán vynikajúco vychádza.

Maďarský premiér pobúril Rumunsko aj tým, že na Facebooku zverejnil fotografie z atmosféry letnej univerzity Maďarov, na ktorých boli stánky s odznakmi mapy "Veľkého Uhorska" a sedmohradskými vlajkami.

"Žiaľ, necelý deň po tom, čo sa Orbán vyjadril za pragmatické a efektívne maďarsko-rumunské vzťahy, zverejnil na Facebooku symboly uhorského štátu a Sedmohradska," reagovalo ministerstvo zahraničných vecí Rumunska, podľa ktorého ide o propagáciu revizionistických symbolov.