Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Požiar nemocnice v Rumunsku neprežili dvaja covidoví pacienti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nešťastie v Ploješti je ďalším v sérii požiarov s obeťami na životoch, ktoré v rumunských nemocniciach zaznamenali od začiatku pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Bukurešť 11. novembra (TASR) - Pri požiari v nemocnici v Rumunsku prišli vo štvrtok o život dvaja covidoví pacienti vo veku 74 a 75 rokov. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o štvrtý podobný prípad v tomto roku v Rumunsku.

Požiar zachvátil izbu pre pacientov s covidom na infekčnom oddelení nemocnice v meste Ploješť ležiacom na juhu krajiny vo štvrtok krátko po 04.00 h miestneho času.

"Požiar sa podarilo rýchlo uhasiť," povedal minister zdravotníctva Atilla Cseke miestnym médiám. Okrem dvoch obetí utrpela pri požiari popáleniny zdravotná sestra.

Riaditeľ nemocnice Bogdan Nica informoval, že minulý rok prešla rekonštrukciou. Jej elektrické rozvody a systémy na distribúciu kyslíka boli nedávno skontrolované. Budova však nezískala povolenie na prevádzku od hasičov - ako približne polovica rumunských nemocníc, dodala AFP.

Podľa agentúry Agerpres Nica informoval, že vo februári tohto roku sa v nemocnici v Ploješti uskutočnila kontrola Inšpektorátu pre mimoriadne situácie (ISU), pri ktorej sa zistili nezrovnalosti. Deväťdesiat percent z nich bolo už medzičasom odstránených, takže nemocnica požiadala o vydanie bezpečnostného certifikátu.

Nešťastie v Ploješti je ďalším v sérii požiarov s obeťami na životoch, ktoré v rumunských nemocniciach zaznamenali od začiatku pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. V októbri zomrelo sedem pacientov s covidom pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Konstanca na pobreží Čierneho mora.

V januári vypukol požiar v bukureštskej nemocnici, kde zomrelo päť pacientov. V novembri 2020 si požiar vyžiadal životy 15 pacientov v nemocnici v meste Piatra Neamt. Traja pacienti s covidom zomreli na mobilnej jednotke intenzívnej starostlivosti v Bukurešti v apríli minulého roku v dôsledku poruchy systému zásobovania kyslíkom.