Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rumunské úrady spresnili bilanciu obetí po požiari v nemocnici

Hasiči sa zhromaždili pred jednou z hlavných nemocníc v Bukurešti, v ktorej vypukol na prízemí požiar v piatok 29. januára 2021. Pri požiari, ktorý si vynútil evakuáciu približne jednej stovky ľudí, zahynulo najmenej päť osôb. Ústav infekčných chorôb Mateia Balša je určený aj na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Foto: TASR/AP

Aktuálne nešťastie je už tretím podobným v Rumunsku. Pri požiari vo februári zahynuli štyria pacienti v nemocnici v hlavnom meste Bukurešť.

Bukurešť 1. októbra (TASR) - Najmenej sedem ľudí prišlo o život pri rozsiahlom požiari, ktorý vypukol v piatok ráno na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici na liečenie infekčných chorôb v rumunskom prístavnom meste Konstanca. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa pôvodných správ nešťastie neprežilo deväť ľudí. Podľa tamojšieho ministra vnútra išlo o chybu v komunikácii medzi hasičmi a záchranármi. Prezident Klaus Iohannis vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí.

"Som zhrozený z tejto tragédie, ktorá potvrdzuje zlyhanie rumunského systému zdravotnej starostlivosti, ktorý je pod nepredstaviteľným tlakom štvrtej vlny pandémie," uviedol Iohannis v tlačovom vyhlásení.

Rozzúrení príbuzní pacientov sa po incidente zhromaždili pred nemocnicou a žiadali vysvetlenie. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Incident vyšetruje polícia.

Podľa prvých údajov zaslaných Operačným strediskom pre mimoriadne situácie bolo v čase prepuknutia požiaru v nemocnici hospitalizovaných celkovo 113 ľudí, z toho desať na jednotke intenzívnej starostlivosti. Podľa spravodajského portálu Hotnews.ro sa požiar podarilo uhasiť o 10.55 h miestneho času.

Aktuálne nešťastie je už tretím podobným v Rumunsku. Pri požiari vo februári zahynuli štyria pacienti v nemocnici v hlavnom meste Bukurešť. Vlani v novembri zomrelo na jednotke intenzívnej starostlivosti v okresnej nemocnici v meste Piatra Neamt desať ľudí.