Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Rumunsko vyšetruje podozrenia zo zločinov proti ľudskosti na Ukrajine

Na archívnej snímke z 10. júla 2022 žena zachraňuje, čo sa dá, zo svojho domu po tom, čo raketa zasiahla obytný blok v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podozrenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine začal už preverovať aj Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

Bukurešť 11. júla (TASR) - Rumunsko vyšetruje, či počas ruskej invázie na Ukrajine došlo k spáchaniu zločinov proti ľudskosti. Oznámila to v pondelok prokuratúra v Bukurešti, píše agentúra AFP.

Podobné vyšetrovania súvisiace s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine ohlásilo už viacero krajín sveta a medzinárodných inštitúcií.

Teraz sa k nim pridalo Rumunsko, ktoré v rámci vyšetrovania možných zločinov proti ľudskosti uplatňuje princíp tzv. univerzálnej jurisdikcie umožňujúci stíhať takéto činy spáchané aj v zahraničí. Rumunské trestné právo okrem toho umožňuje stíhanie takýchto zločinov aj v prípade, ak sa ich obeťami stali rumunskí občania.

Rumunská prokuratúra v tejto súvislosti zdôraznila, že ruská invázia na Ukrajine spôsobila veľký počet úmrtí a zranení civilistov vrátane detí, pričom milióny ľudí utiekli do susedných krajín vrátane Rumunska.

Podozrenia z vojnových zločinov spáchaných na Ukrajine začal už preverovať aj Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu po tom, ako takéto vyšetrovanie odsúhlasilo 40 členských štátov súdu vrátane Rumunska.

Rusko nie je členom ICC a spáchanie vojnových zločinov na Ukrajine dlhodobo popiera.