Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rumunsko zníži pokuty za porušenie opatrení obmedzenia pohybu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa prichádza po včerajšom rozhodnutí ústavného súdu, ktorý označil pokuty udelené za porušenie opatrení za protiústavné.

Bukurešť 7. mája (TASR) – Rumunsko zníži pokuty pre ľudí, ktorí porušia nariadenia obmedzenia pohybu v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Správa prichádza po včerajšom rozhodnutí ústavného súdu, ktorý označil pokuty udelené za porušenie opatrení za protiústavné.

Nariadenie platné od 3. apríla určovalo maximálnu možnú pokutu na 20 000 lei (4140 eur). Ústavný súd toto nariadenie zrušil, najvyššia pokuta, ktorú polícia môže udeliť súkromnej osobe, sa zníži na 5000 lei (1035 eur).

Tamojšia polícia od začiatku núdzového stavu udelila pokuty za porušenie obmedzení približne 300.000 ľuďom.

Rumunský premiér Ludovic Orban rozhodnutie súdu kritizoval a uviedol, že ho šokovalo. Takýto verdikt podľa jeho slov ľudí nabáda, aby porušovali zákon.

"Je to volanie po anarchii a nevhodnom správaní," povedal.

Znížia sa takisto pokuty pre právnické osoby zo 70 000 lei (14 490 eur) na 10 000 lei (2070 eur).

Celkové výnosy z pokút v súvislosti s koronavírusom v Rumunsku dosiahli približne 120 miliónov eur. V 538 prípadoch začali úrady trestné stíhanie.

Rumunsko plánuje uvoľniť opatrenia od 15. mája. Rúška alebo iná ochrana tváre budú na verejnosti naďalej povinné. Zakázané zostanú takisto verejné zhromaždenia.

Do stredy Rumunsko zaznamenalo 14 107 prípadov nákazy koronavírusom, zomrelo 858 ľudí.