Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rumunsko zrušilo tender na výstavbu lodí, firma nepodpísala zmluvu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Francúzska zbrojárska spoločnosť získala v roku 2019 zákazku za vyše miliardu eur na vybudovanie štyroch korviet.

Bukurešť 9. augusta (TASR) - Rumunsko zrušilo verejnú súťaž na výstavbu štyroch vojenských lodí, ktorú vyhrala francúzska spoločnosť Naval Group, pretože strany nepodpísali zmluvu v stanovenej lehote. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Francúzska zbrojárska spoločnosť získala v roku 2019 zákazku za vyše miliardu eur na vybudovanie štyroch korviet a zrenovovanie dvoch ďalších v spolupráci s rumunskou firmou Constanta Shipyard.

Zmluvu však dosiaľ nepodpísali napriek tomu, že Rumunsko i Francúzsko - členské štáty NATO - chceli posilniť bezpečnosť v Čiernom mori, ktoré je po minuloročnej invázii Ruska na Ukrajinu čoraz dôležitejším strategickým bodom, pripomína AFP.

Rumunské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že sa rozhodlo zrušiť výberové konanie, pretože úspešný uchádzač (Naval Group) nepodpísal rámcovú dohodu v lehote požadovanej verejným obstarávateľom.

Ďalším záujemcom o zákazku bola holandská spoločnosť Damen. Rumunsko však údajne nemalo dostatočné množstvo peňazí na dorovnanie jej ponuky, a teda tender nakoniec vyhrala francúzska Naval Group. Rumunské médiá špekulovali, že dohodu s Damen neuzavreli pre pokusy o zmenu pôvodných zmluvných podmienok, najmä pokiaľ ide o náklady.

Výberové konanie už predtým sprevádzal škandál. Podľa rumunských médií sa rumunskí predstavitelia pokúšali zmariť ponuku Naval Group a z "politických dôvodov" udeliť zákazku spoločnosti Damen.

V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšilo Rumunsko v tomto roku výdavky na obranu na 2,5 percenta svojho HDP, teda o pol percentuálneho bodu viac ako vlani. Posilnilo aj misie NATO na svojom území vrátane niekoľkých tisícov vojakov i bojovej skupiny vedenej Francúzskom.

Rumunsko tiež plánuje zmodernizovať svoju armádu a nakúpiť techniku, ako napríklad použité americké tanky Abrams, ponorky či plavidlá na zneškodňovanie mín. Bukurešť v tomto roku získala už 18 útočných dronov Bayraktar TB2 po podpísaní zmluvy s tureckou spoločnosťou Baykar vo výške takmer 300 miliónov eur.