Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rumunský biskup slúžil veľkonočnú bohoslužbu aj druhýkrát

Ilustračná snímka. Foto: TASR Maroš Černý

Biskup Teodosie vykonal najdôležitejšie liturgické úkony, vrátane podávania svätého prijímania a zapálenia sviec veriacim.

Bukurešť 27. mája (TASR) - Rumunský pravoslávny biskup opakovane slávil veľkonočnú bohoslužbu pre tých veriacich, ktorí sa jej v apríli z dôvodu opatrení počas trvania koronavírusovej pandémie nemohli osobne zúčastniť. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Biskup Teodosie vykonal najdôležitejšie liturgické úkony, vrátane podávania svätého prijímania a zapálenia sviec veriacim. A aj napriek riziku šírenia nového typu koronavírusu podával prijímanie len z jednej lyžice.

Bohoslužba, ktorá v médiách dostala prívlastok Veľká noc 2.0, prilákala do katedrály v pobrežnom meste Konstanca v noci na stredu menší dav ľudí a hŕstku ďalších do ostatných kostolov tejto diecézy.

Rumunská pravoslávna cirkev sa však od počínania biskupa dištancuje a tvrdí, že konal nezávisle. Podľa cirkvi sa veľkonočné bohoslužby slúžili výhradne počas veľkonočných sviatkov a bez účasti veriacich.

O spôsobe vyvodenia zodpovednosti voči tomuto biskupovi, ktorý v minulosti často konal z vlastnej iniciatívy, sa však cirkev nezmienila.

K pravosláviu sa hlásia približne štyri pätiny obyvateľov Rumunska.