Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rumunský parlament schválil vládu širokej koalície, povedie ju Ciuca

Dezignovaný rumunský premiér Nicolae Ciuca počas tlačovej konferencie v Bukurešti 21. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Ciucova PNL bude tvoriť vládu so Sociálnodemokratickou stranou (PSD), Demokratickou alianciou Maďarov v Rumunsku (UDMR) a ďalšími menšími stranami.

Bukurešť 25. novembra (TASR) - Rumunský parlament vyjadril vo štvrtok podporu novej koaličnej vláde, ktorú povedie líder Národnej liberálnej strany (PNL) Nicolae Ciuca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nový vládny kabinet vo štvrtok podporilo 318 zákonodarcov zo 444 prítomných poslancov. "Konečne môžeme ponúknuť predvídateľnosť a garantovať rozvoj a stabilitu. Dnešok je prvým dňom nového prístupu riadenia Rumunska s cieľom zlepšiť ekonomickú, sociálnu a zdravotnú situáciu jeho občanov," vyhlásil Ciuca.

Ciucova PNL bude tvoriť vládu so Sociálnodemokratickou stranou (PSD), Demokratickou alianciou Maďarov v Rumunsku (UDMR) a ďalšími menšími stranami. Spoločne tak vytvoria širokú koalíciu v snahe ukončiť politický pat v krajine, píše Reuters.

PSD obsadí podľa agentúry Reuters ministerstvá financií, poľnohospodárstva, obrany a dopravy. Liberáli budú spravovať rezorty spravodlivosti, energetiky, vnútra i zahraničných vecí.

Rumunskí vládnuci liberáli a ich bývalí sociálnodemokratickí rivali dosiahli v nedeľu dohodu o vytvorení novej vlády. Na jej základe sa na premiérskom kresle vystriedajú Ciuca – vyslúžený štvorhviezdičkový generál – a jeho náprotivok z PSD Marcel Ciolacu. Každý z nich odslúži vo funkcii jeden a pol roka. Ciuca (54) tak bude na čele kabinetu stáť do 25. mája 2023.

Koaliční partneri spoločne ovládajú viac ako dve tretiny parlamentu. Analytici však pre agentúru Reuters uviedli, že koalícia môže byť krehká a môžu ju už v dohľadnej dobe čakať vážne výzvy. Jednou zo spomínaných sporných oblastí boli odlišné názory na reformu tamojšieho súdnictva.

V súčasnosti ešte stále v Rumunsku dočasne vládne premiér Florin Citu (výslovnosť: Kicu) z PNL. Začiatkom októbra mu parlament vyslovil nedôveru po rozpade jeho koalície.