Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident zostáva, referendum bolo neplatné, rozhodol súd

Rumunský prezident Traian Basescu máva po jeho prejave v parlamente pred hlasovaním o jeho odvolaní v Bukurešti 6. júla 2012. Foto: TASR/AP

Ústavný súd tvrdenia vlády o neaktuálnosti zoznamov voličov v dnešnom verdikte zamietol.

Bukurešť 21. augusta (TASR) - Rumunský prezident Traian Basescu zostane na svojom poste. Vyplýva to z rozhodnutia rumunského ústavného súdu, ktorý sa dnes uzniesol, že referendum o jeho odvolaní bolo neplatné.

Basescu sa po verdikte bude môcť vrátiť do funkcie, ktorej výkon mu pozastavil parlament v júni rozhodnutím o referende. Očakáva sa, že sa tak stane ešte v priebehu dnešného dňa, informujú svetové tlačové agentúry.

Proces odvolania Basesca iniciovala stredoľavá vláda premiéra Victora Pontu v rámci mocenského boja oboch najvyšších rumunských politických predstaviteľov, ktorý je vnímaný ako skúška demokracie v krajine dve desaťročia po páde komunizmu.

Oficiálne výsledky júlového referenda ukázali, že za odvolanie prezidenta, ktorého popularita klesla najmä v súvislosti s úspornými opatreniami, hlasovalo 88 percent zúčastnených voličov. Celková účasť však nedosiahla 50 percent potrebných na platnosť hlasovania.

Vláda proti takémuto výsledku namietala s argumentom, že na základe nových predbežných výsledkov sčítania ľudu z roku 2011 je skutočný počet oprávnených voličov nižší - o vyše tri milióny po vyradení osôb, ktoré zomreli alebo žijú v zahraničí. Účasť na referende by v takomto prípade prekročila 50 percent.

Ústavný súd tvrdenia vlády o neaktuálnosti zoznamov voličov v dnešnom verdikte zamietol.

Ponta (39), ktorý sa pred tromi mesiacmi stal najmladším premiérom v Európe, obviňuje prezidenta z blokovania rozhodnutí vlády, prehliadania korupcie a rozpútania honby na politických súperov.

Basescu zasa obvinil premiérovu stranu zo snahy o prevrat a prevzatie kontroly nad nezávislými inštitúciami.

Kríza zdržala politické legislatívne rozhodnutia a vyvolala pochybnosti okolo dohody o medzinárodnej finančnej pomoci pre druhý najchudobnejší štát EÚ. Znepokojenie nad situáciou v Rumunsku vyjadrili aj Európska únia, ktorá obvinila Pontu z narúšania právneho poriadku a zastrašovania sudcov. Ústavný súd dokonca požiadal o ochranu Radu Európy, ktorá oznámila, že sa pred verdiktom o referende dostal pod "šokujúci" politický tlak.

Rozhodnutie ústavného súdu v Rumunsku privítali aj európski socialisti a ľudovci



Na najnovší politický vývoj v Rumunsku, kde podľa dnešného rozhodnutia ústavného súdu bolo júlové referendum o odvolaní prezidenta Traiana Basesca neplatné, zareagovali aj lídri dvoch najväčších politických frakcií v Európskom parlamente (EP).

Rumunský ústavný súd hlasmi šiestich sudcov proti trom rozhodol o tom, že odvolaný prezident Basescu by sa mal vrátiť do svojej funkcie.

"Rozhodnutie ústavného súdu ukončilo debaty, ktoré poškodzovali Rumunsko. Rešpektujeme rozhodnutie súdu a urýchlene vyzývame všetky politické strany a všetkých politických hráčov, aby zvolili rovnaký postoj," uviedol dnes líder Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v EP Hannes Swoboda.

Socialisti v EP sa v spore medzi rumunským ľavicovým premiérom Victorom Pontom a odvolaným centristickým prezidentom Traianom Basescom ostražito stavali na stranu ľavicovej vlády, avšak vyzývali na dodržiavanie pravidiel demokratického a ústavného štátu.

Swoboda dodal, že počas predošlých dni, ktoré predchádzali rozhodnutiu ústavného súdu, vzájomné politické obviňovania v Rumunsku dosiahli úroveň, ktorá už nebola akceptovateľná. A vyjadril nádej, že nepodložené reči o akomsi "štátnom prevrate" zo strany ľavicovej vlády už konečne prestanú.

Swoboda sa v podstate zastal svojho straníckeho kolegu z Bukurešti, keď pripomenul, že v referende sa väčšina voličov vyslovila za odvolanie prezidenta Basesca, ale zároveň dodal, že zákonné predpisy nemôžu byť menené po ukončení procesu ako bolo referendum.

"Všetky strany musia teraz nechať bokom rozpory a vrátiť sa ku svojim povinnostiam. Parlamentné voľby v novembri budú tou správnou príležitosťou na to, aby rumunskí voliči vyslali jasný a rozhodný signál o budúcnosti, akú si želajú pre svoju krajinu," uviedol Swoboda.

Líder frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) Joseph Daul, ktorá je v europarlamente najsilnejšie zastúpená, v dnešnom stanovisku pre médiá uviedol, že rozhodnutie rumunského ústavného súdu musí byť všeobecne rešpektované a čo najskôr uvedené do praxe, aby sa tak ukončila stagnácia politického života, ktorá znepríjemňuje každodenný život rumunských občanov.

Líder EĽS, ktorá na európskej úrovni stála za prezidentom Basescom, upozornil rumunskú ľavicovú vládu, že nastal čas na urýchlené zavedenie do praxe záväzkov, ktorá vláda dala svojim medzinárodným partnerom, vrátane Medzinárodného menového fondu.

"Rumunský národ má právo na zodpovednú politickú vládu, ktorá sa musí sústreďovať na reformy a zveľaďovanie krajiny, a nie na osobnú politickú agendu lídrov socialistických a liberálnych zoskupení," uviedol Daul v kritickom prejave na doterajšie pôsobenie rumunskej vlády.

Daul vyjadril presvedčenie, že návrat Basesca do svojej funkcie zaručí rovnováhu moci v Rumunsku a návrat rešpektu voči demokratickým princípom.