Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rushdieho syn: Rodine sa uľavilo, keď ho odpojili od ventilátora

Na archívnej snímke z 18. augusta 2018 britský spisovateľ Salman Rushdie v Jacksone. Foto: TASR/AP

Pred dvoma dňami, v piatok, ho útočník v americkom štáte New York niekoľkokrát pobodal na literárnej akcii.

Londýn 14. augusta (TASR) - Rodine spisovateľa Salmana Rushdieho sa "veľmi uľavilo", že ho po piatkovom útoku nožom odpojili od umelej pľúcnej ventilácie a dokáže už rozprávať. Britský autor si zachoval "spurný zmysel pre humor", uviedol v nedeľu jeho syn Zafar. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

"Mimoriadne sa nám uľavilo, že ho včera odpojili od ventilátora a nepotrebuje ani dodatočný kyslík. Dokázal už povedať zopár slov," napísal Rushdieho syn v tvíte.

Rushdieho agent Andrew Wylie predtým v nedeľu oznámil, že spisovateľ je "na ceste k uzdraveniu". Pred dvoma dňami, v piatok, ho útočník v americkom štáte New York niekoľkokrát pobodal na literárnej akcii. Šokujúci útok odsúdil aj prezident USA Joe Biden či šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Zafar v tvíte napísal, že napriek sľubným správam sú zranenia jeho otca "vážne" a takého druhu, ktoré "menia človeku život". Otec je podľa neho stále v kritickom stave.

"Jeho svojský bojovný a spurný zmysel pre humor zostal neporušený," dodal Zafar.
Britský spisovateľ Salman Rushdie leží na zemi po tom, čo ho neznámy muž ho napadol počas piatkovej prednášky v americkom meste Chautauqua 12. augusta 2022.
Foto: TASR/AP

Syn sa poďakoval prítomným v publiku na literárnej akcii, ktorí "odvážne priskočili k otcovi a bránili ho", a tiež za "vlnu priazne a podpory z celého sveta".

Agent predtým vyhlásil, že Rushdie zrejme príde o oko a utrpel zranenia brušnej dutiny.

Autor strávil mnoho rokov pod policajnou ochranou, keď iránski vodcovia vyzvali na jeho zabitie za to, ako v románe Satanské verše vykreslil islam a proroka Mohameda.

Rushdie mal mať práve na literárnom podujatí v západnej časti štátu New York prednášku o slobode prejavu, keď sa k nemu na pódiu vrhol muž a mnohokrát ho bodol do krku a brušnej dutiny, píše AFP.

Podozrivého útočníka Hadiho Matara (24) personál a ďalší ľudia prítomní v publiku premohli, zvalili na zem a čakali tak na príchod polície. Tá Matara odviedla do policajnej väzby. V sobotu ho predviedla na súd, kde vyhlásil, že sa necíti vinný z pokusu o vraždu.