Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rusi oplakávajú obete havárie ruského lietadla v Egypte

Rodinná fotografia obetí sobotňajšej havárie ruského lietadla v Egypte leží medzi sviečkami a kvetmi počas štátneho smútku na Palácovom námestí v Petrohrade v nedeľu 1. novembra 2015. Foto: TASR/AP

V nedeľu, v deň celoštátneho smútku vyhláseného prezidentom Vladimirom Putinom, boli zástavy v celom Rusku stiahnuté na pol žrde a ruskí pravoslávni kňazi slúžili omše, na ktorých sa modlili za obete.

Petrohrad 2. novembra (TASR) - Ruská verejnosť smúti za 224 obeťami havárie ruského lietadla s dovolenkármi v Egypte. Tisíce ľudí doniesli v nedeľu na letisko v Petrohrade kvetiny, plyšové hračky či papierové lietadielka, ktoré poukladali vedľa fotografií jednotlivých obetí havárie.

Fotografia jednej z obetí sobotňajšej havárie ruského lietadla v Egypte je medzi sviečkami a kvetmi pred vchodom na letisko Pulkovo v Petrohrade počas štátneho smútku v nedeľu 1. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko povedal, že mesto zabezpečí odškodnenie pre rodiny obetí a pomôže im zorganizovať ich pohreby. Súčasne nariadil, aby štátny smútok v meste trval tri dni.

"Smútok ukázal, že stojíme pri sebe v radosti i smútku," citovala ho AP.



V nedeľu, v deň celoštátneho smútku vyhláseného prezidentom Vladimirom Putinom, boli zástavy v celom Rusku stiahnuté na pol žrde a ruskí pravoslávni kňazi slúžili omše, na ktorých sa modlili za obete.

"Nemôžem zostať ľahostajná, veď v lietadle bolo tak veľa ľudí z Petrohradu," citovala agentúra AP 48-ročnú predavačku, ktorá prišla na petrohradské letisko so synom. "Bolesť mi preniká srdcom," dodala.

Vo večerných hodinách sa tisíce ľudí zhromaždili pred budovami Ermitáže, kde zapálili sviečky a vypustili do vzduchu 224 červených balónikov s menami obetí.

Väčšina mŕtvych, s výnimkou štyroch Ukrajincov a jedného Bielorusa, bola z Ruska a pochádzala práve z Petrohradu.

Lietadlo Airbus A321-200 ruskej spoločnosti Metrojet havarovalo nad Sinajským polostrovom v sobotu ráno, 23 minút po štarte z červenomorského letoviska Šarm aš-Šajch, obľúbeného cieľa ruských turistov.