Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusi pozvali Francúzov na pochod Červeným námestím

Červené námestie. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zúčastní na oslavách v Moskve 9. mája na Deň víťazstva.

Moskva 27. februára (TASR) - Rusko pozvalo vo štvrtok francúzskych vojakov, aby sa zúčastnili na vojenskej prehliadke na Červenom námestí pri príležitosti 75. výročia konca druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Pozvánka, aby francúzski vojaci pochodovali cez Červené námestie spolu s ruskými, padla v Moskve na schôdzke náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova so svojím francúzskym náprotivkom Francoisom Lecointreom.

Očakáva sa, že francúzsky prezident Emmanuel Macron sa zúčastní na oslavách v Moskve 9. mája na Deň víťazstva, keď si Rusi pripomínajú porážku nacistov vo vojne, ktorú nazývajú Veľká vlastenecká vojna.

Americký prezident Donald Trump naznačil, že má záujem zúčastniť sa na oslavách.

AFP poznamenala, že Francúzi dostali pozvanie v čase, keď sa Macron snaží viesť dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom aj o tých najspornejších záležitostiach, čo dvíha obočie niektorým lídrom v EÚ.

"Veľmi si vážime spomienku na francúzskych vojakov, ktorí spolu s Červenou armádou bojovali proti spoločnému nepriateľovi. Budeme radi, ak medzi účastníkmi prehliadky na Červenom námestí 9. mája uvidíme francúzsky kontingent," uviedol Gerasimov na schôdzke s Lecointreom.

Gerasimov taktiež povedal, že Moskva je znepokojená zvyšujúcou sa vojenskou prítomnosťou NATO v blízkosti ruských hraníc. Poukázal aj na nadchádzajúce vojenské cvičenia NATO s "protiruským scenárom" a nácvikom "útočných operácií".

Ak nedôjde k dialógu, takéto akcie majú "jasne provokatívny charakter", dodal Gerasimov.

Lecointre uviedol, že účelom jeho návštevy v Moskve je "dosiahnuť vzájomné porozumenie", pokiaľ ide o odhady krízových situácií.

Približne 37.000 vojakov z 18 krajín sa má zúčastniť na manévroch pod vedením USA s názvom Defender Europe 2020. Cvičenie sa uskutoční v máji a júni, najmä v Nemecku, Poľsku a pobaltských štátoch. Šéf NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že vojenské cvičenie nie je namierené proti Rusku.