Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusi skúmali miesta v bývalej Juhoslávii, ktoré zbombardovalo NATO

Stíhačka F-117 Nighthawk spúšťa bombu blízko Blehradu v marci 1999. Foto: TASR/AP

Okrem zmieneného druhu arzenálu boli použité aj kazetové a vysoko výbušné bomby, z ktorých však mnohé neexplodovali a dodnes zostávajú pod povrchom zeme.

Moskva 15. mája (TASR) - Odborníci z ruského ministerstva pre výnimočné situácie (EMERCOM) uskutočnili prieskum regiónov bývalej Juhoslávie, vrátane Kosova, ktoré boli v 90. rokoch bombardované vzdušnými silami NATO za použitia munície obsahujúcej ochudobnený urán. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Členovia pracovnej skupiny EMERCOM riskovali svoje životy pri výkone náročnej a zodpovednej misie zameranej na prešetrenie radiácie a chemického znečistenia oblastí Juhoslávie postihnutých vzdušnou kampaňou NATO, pri ktorej boli použité i bomby s ochudobneným uránom," povedal v stredu Vladislav Bolov z príslušného rezortu.

Pracovná skupina pôsobiaca pod medzinárodným programom Focus preskúmala terén a rozličné zariadenia v 14 mestách a lokalitách Srbska, Vojvodiny a Kosova. Výsledky zatiaľ neboli zverejnené.

Bombardovanie zväzovej republiky sa začalo 24. marca 1999

Vojenské letectvo Severoatlantickej aliancie začalo v rámci operácie Spojená sila 24. marca 1999 bombardovať vtedajšiu Zväzovú republiku Juhoslávie. Operácia sa uskutočnila bez schválenia Bezpečnostnej rady OSN iba na základe stanoviska západných krajín o tom, že Belehrad vykonáva na území Kosova etnické čistky.
Bombardovanie Juhoslávie.
Foto: TASR/AP

Okrem zmieneného druhu arzenálu boli použité aj kazetové a vysoko výbušné bomby, z ktorých však mnohé neexplodovali a dodnes zostávajú pod povrchom zeme, súc smrteľným nebezpečenstvom.

Najväčšími obeťami agresie sa stali radoví civilisti. Počas 78-dňových náletov, ktoré sa skončili 10. júna, zahynulo podľa rôznych zdrojov 2500-3500 osôb vrátane 89 detí. Ďalších 12.500 ľudí utrpelo zranenia. Z radov armády a polície bolo zabitých 1031 príslušníkov, 5000 ďalších utrpelo zranenia, uzatvára RIA Novosti.