Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusi spísali petíciu proti zákonu o love ohrozených zvierat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podpísalo ju už viac ako 180.000 ľudí.

Moskva 2. augusta (TASR) - Viac než 180.000 ľudí už podpísalo online petíciu proti novému ruskému zákonu, ktorý povoľuje lov zvierat nachádzajúcich sa na zozname ohrozených druhov. Zákon vstúpil do platnosti 1. augusta.

V jeho znení sa hovorí, že na účely monitorovania, regulácie reprodukčného tempa a predchádzania vzniku hromadných chorôb je lov takýchto zvierat povolený "na vedecké účely", informovala v pondelok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Ochrancovia prírody vystupujú proti danej legislatíve už niekoľko mesiacov, tvrdiac, že nové právne nariadenie vydláždi cestu k ilegálnemu lovu a pytliactvu. Environmentalisti pritom poukazujú na predchádzajúce prípady, keď úrady v niektorých oblastiach Ruska lovili ohrozenú divú zver.

Aktivisti sa obávajú najmä o ohrozené druhy ako leopard snežný, medveď biely, tiger sibírsky, sajga tatárska a ďalšie, ktoré žijú na území Ruska, píše RFE/RL.

Odôvodnenie "vedeckým výskumom" pripomína dlhodobé tvrdenie japonských úradov, že pokračujúci lov ohrozených druhov veľrýb v chránených vodách Tokio taktiež uskutočňuje výlučne na "vedecké účely", hoci mäso pochádzajúce z týchto loveckých výprav sa objavuje v obchodoch s potravinami.