Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusi: Spomalenie vojny na Ukrajine je zámerné

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina a jej západní spojenci však tvrdia, že skutočnosť je taká, že ruská invázia stratila spád, keď narazila na tvrdý odpor Ukrajincov a utrpela ťažké straty mužov a výzbroje.

Moskva 24. mája (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že Rusko zámerne spomaľuje ofenzívu na Ukrajine, aby umožnilo civilistom evakuáciu. Ďalší vrcholný bezpečnostný predstaviteľ Ruska Nikolaj Patrušev zasa povedal, že Moskva v tejto vojne "nenaháňa konečné termíny". TASR prevzala správu od tlačovej agentúry Reuters.

Výroky oboch predstaviteľov naznačujú, že Rusku nejde o rýchle ukončenie bojov, naopak, snaží sa rozptýliť dojem, že preťahovaná a finančne nákladná "špeciálna vojenská operácia" viazne.

Ukrajina a jej západní spojenci však tvrdia, že skutočnosť je taká, že ruská invázia stratila spád, keď narazila na tvrdý odpor Ukrajincov a utrpela ťažké straty mužov a výzbroje.

"Vyhlásili sme prímeria a vytvorili sme humanitárne koridory, aby sa ľudia dostali preč z obkľúčených obcí a miest," povedal minister obrany Šojgu v 90. deň vojny a jeho vyjadrenia odvysielala aj televízia.

"Samozrejme, toto spomaľuje tempo ofenzívy, ale robíme to zámerne, aby sme sa vyhli obetiam medzi civilnými obyvateľmi," uviedol pred ministrami obrany Organizácie zmluvy o spoločnej bezpečnosti (ODKB), čo je vojenská aliancia Ruska a piatich ďalších bývalých sovietskych republík.

Patrušev, generálny tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie, ktorej predsedá prezident Vladimir Putin, pri inej príležitosti povedal, že všetky Putinove ciele na Ukrajine budú splnené, pretože pravda je na strane Ruska.

"Nenaháňame konečné termíny," dodal v novinovom interview, v ktorom znovu označil za cieľ Ruska "denacifikovať" Ukrajinu – ten Kyjev a Západ odmietajú ako falošnú zámienku na začatie vojny.

"Nacizmus musí byť na sto percent vykorenený, lebo inak o pár rokov znovu zdvihne hlavu, v ešte odpornejšej podobe," vyhlásil Patrušev.

Organizácia Spojených národov (OSN) napriek Šojguovým výrokom o šetrnom prístupe k civilistom zaznamenala počas konfliktu 3930 civilných obetí na životoch. Rusko opakovane odmieta, že svoje útoky cieli na civilné oblasti, a bez dôkazov obviňuje Ukrajinu, že zneužíva obyvateľov ako "ľudské štíty".