Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusi: V záporožskej elektrárni budú nastálo dvaja inšpektori MAAE

Členovia tímu Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) sa pripravujú na návštevu Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny 1. septembra 2022 v Záporoží. Foto: TASR/AP

Počas uplynulého mesiaca sa závod opakovane stal terčom ostreľovania, z ktorého sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú.

Kyjev 2. septembra (TASR) - V Záporožskej atómovej elektrárni ostanú nastálo dvaja inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského veľvyslanca pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michaila Uľanova pre ruské médiá.

Do najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktorú od marca kontrolujú ruské jednotky, prišla misia MAAE vo štvrtok.

Ukrajinská jadrová spoločnosť Enerhoatom – rovnako ako predtým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj – uviedla, že Rusko zablokovalo vstup novinárom sprevádzajúcim tím inšpektorov z MAAE a namiesto nich misiu sprevádzajú "ruskí propagandisti".

Predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov obvinil Kyjev, že pod novinárskym maskovaním sa pokúsil do elektrárne prepašovať špiónov a sabotérov.

Záporožská jadrová elektráreň sa nachádza v tesnej blízkosti mesta Enerhodar na ľavej strane rieky Dneper, len desať kilometrov od ukrajinských pozícií na druhej strany rieky. Počas uplynulého mesiaca sa závod opakovane stal terčom ostreľovania, z ktorého sa Kyjev a Moskva navzájom obviňujú.