Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda dobyla ukrajinský Soledar, tvrdí ruský rezort obrany

Dym počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Kyjev 13. januára (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda dobyla vo štvrtok večer východoukrajinské mesto Soledar, v ktorom v posledných dňoch prebiehali ťažké boje. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP, AFP a Reuters.

"Večer 12. januára bolo dokončené oslobodzovanie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie ďalšej úspešnej útočnej operácie (v Doneckej oblasti)," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Zároveň dodalo, že dobytie Soledaru umožní ruskej armáde odrezať zásobovacie trasy do väčšieho mesta Bachmut, a zablokovať a obkľúčiť ukrajinských vojakov, ktorý sa v ňom nachádzajú.

Ukrajinská strana bezprostredne tieto informácie nepotvrdila a Reuters uvádza, že informáciu nedokázal nezávisle overiť. Ukrajinské ministerstvo obrany ešte v piatok ráno oznámilo, že v Soledare odoláva "vysokointenzívnej" ruskej ofenzíve.

Soledar leží v Doneckej oblasti, ktorú sa Rusko snaží obsadiť. Dobytie tohto mesta by bolo zriedkavým víťazstvom pre Kremeľ po sérii vojenských neúspechov počas jeho invázie na Ukrajine, píše AP.