Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda otvorí v Mariupole a Berďansku koridory pre cudzincov

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ľudia kráčajú vedľa obytného domu zasiahnutého ostreľovaním v Mariupole na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Generálplukovník Mizincev vyzval ukrajinskú vládu a vedenie v Kyjeve, aby zaistili a zaručili bezpečnosť uvedených koridorov, dodáva DPA.

Moskva/Kyjev 3. apríla (TASR) - Ruská armáda oznámila, že priebehu nedele otvorí evakuačné koridory z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol i z neďalekého Berďanska pre občanov zo zahraničia. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie generálplukovníka Michaila Mizinceva z Národného centra obrany (NCUO RF), spadajúceho pod generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie.

Generál uviedol, že cudzinci budú môcť odísť z Mariupola a vydať sa smerom k Berďansku, zatiaľ čo zahraniční občania z Berďanska budú môcť túto oblasť opustiť buď po súši cez Krymský polostrov, alebo aj cez územia ovládané momentálne Ukrajinou.

Generálplukovník Mizincev zároveň vyzval ukrajinskú vládu a vedenie v Kyjeve, aby zaistili a zaručili bezpečnosť uvedených koridorov, dodáva DPA.

Tlačové agentúry AFP a Reuters medzitým informovali o sérii nočných výbuchov v Odese. Toto strategické čiernomorské prístavné mesto na južnej Ukrajine bolo podľa uvedených zdrojov ostreľovane v noci na nedeľu raketami a v niektorých mestských oblastiach sa objavili správy o požiaroch.