Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda sa pokúša o blokádu Mariupolu, tvrdí starosta Bojčenko

Ukrajinskí vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

"Pokúšajú sa tu vytvoriť blokádu, rovnako ako v Leningrade," uviedol Bojčenko vo vyhlásení.

Mariupol 3. marca (TASR) - Ruské ozbrojené sily sa pokúšajú o "blokádu" Mariupolu, povedal vo štvrtok starosta tohto strategicky významného prístavného mesta Vadym Bojčenko. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

"Pokúšajú sa tu vytvoriť blokádu, rovnako ako v Leningrade," uviedol Bojčenko vo vyhlásení. Blokáda Leningradu (dnešného Petrohradu) nacistickým Nemeckom trvala viac ako dva roky a štyri mesiace a vyžiadala státisíce civilných obetí.

Mariupolské úrady tiež obvinili ruské vojská z vytvárania "humanitárnej katastrofy", píše denník The Guardian. Rusov obviňujú z útokov na železničné trate a mosty, ako aj z prerušenia dodávok vody a elektriny.

Mesto nemá elektrinu, vodu ani teplo a miestne úrady pre neutíchajúce útoky nedokážu vykonať potrebné opravy, vysvetlil Bojčenko.

Ruskí vojaci "bránia dodávkam potravín a blokujú nás ako v Leningrade", tvrdí mariupolská mestská rada vo vyhlásení. Tiež podľa nej bránia úradom v evakuácií zranených, žien a detí.

"Ničia náš národ. Toto je genocída ukrajinského ľudu... Títo pokrytci prišli 'zachrániť' rusky hovoriacich občanov Mariupola a regiónu. Zariadili však vyhladenie Ukrajincov – obyvateľov Mariupola ruského, ukrajinského, gréckeho a iného pôvodu," vyhlásil Bojčenko.

Mariupol môžu začať čoskoro ostreľovať aj proruskí separatisti, ak sa tamojší ukrajinskí vojaci nevzdajú, povedal náčelník tzv. ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin. Jeho vyjadrenie citovala ruská agentúra Interfax, informuje Reuters.

Charkov, Černihiv a Mariupol sú napriek intenzívnemu ostreľovaniu ruskou armádou stále v ukrajinských rukách, uvádza sa v správe britského ministerstva obrany zverejnenej vo štvrtok ráno.