Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda tvrdí, že na Ukrajine bolo zabitých 1351 ruských vojakov

Na archívnej snímke ruská vojenská uniforma leží na zemi v meste Irpiň na okraji Kyjeva počas ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruská armáda podľa agentúry Reuters zverejnila počet svojich padlých naposledy 2. marca, keď uviedla, že na Ukrajine zahynulo 468 jej vojakov.

Moskva 25. marca (TASR) - Ruská armáda v piatok uviedla, že počas vojenskej operácie na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 1351 ruských vojakov a 3825 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Tento počet je však omnoho nižší, než je bilancia strát ruských inváznych síl, ktorú uvádza ukrajinská strana. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok na Twitteri uviedlo, že počas vojny na Ukrajine prišlo o život už 16.100 ruských vojakov.

Ruská armáda podľa agentúry Reuters zverejnila počet svojich padlých naposledy 2. marca, keď uviedla, že na Ukrajine zahynulo 468 jej vojakov.

Vysokopostavený predstaviteľ ruského ministerstva obrany Michail Mizincev počas brífingu v Moskve povedal, že do Ruska bolo zo separatistických "republík" na východe Ukrajiny, ako aj z ďalších častí krajiny evakuovaných 419.736 civilistov. Dodal, že viac ako 88.000 z nich tvorili deti a 9000 z nich boli cudzinci.

Staršia žena sedí v nákupnom vozíku počas evakuácie z mesta Irpiň pri Kyjeve počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v utorok 8. marca 2022.
Foto: TASR/AP


"Rusko bude pokračovať v otváraní a sprístupňovaní humanitárnych koridorov vo všetkých smeroch," povedal generál Mizincev.

Náčelník Hlavného operačného riaditeľstva generálneho štábu ruskej armády Sergej Rudskoj odsúdil Západ za dodávky zbraní určených pre ukrajinskú armádu. "Dodávky zbraní západných krajín pre Kyjev považujeme za obrovskú chybu," povedal. "Predlžuje to tento konflikt, zvyšuje to počet obetí, ale nebude to mať vplyv na výsledok tejto operácie," tvrdil.

"Skutočným zámerom takýchto dodávok nie je podporiť Ukrajinu, ale zatiahnuť ju do dlhotrvajúceho vojenského konfliktu," tvrdí Rudskoj. "Niektorí členovia NATO navrhujú uzavrieť nebo (nad Ukrajinou). Ruské ozbrojené sily na to zareagujú zodpovedajúcim spôsobom," pohrozil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyzýva Severoatlantickú alianciu, aby nad jeho krajinou vyhlásila bezletovú zónu, pripomína AFP. Predstavitelia NATO však bezletovú zónu i vlastnú vojenskú intervenciu naďalej odmietajú pre obavy, že by takýto krok mohol prebiehajúci konflikt výrazne zhoršiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára lídrom EÚ počas ich summitu v Bruseli z Kyjeva na Ukrajine vo štvrtok 24. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Rusko vykonáva podľa slov Rudskoja vojenskú operáciu "na celom území Ukrajiny". Rudskoj tiež tvrdí, že Ukrajina stratila 14.000 svojich vojakov a 16.000 ďalších bolo počas bojov zranených.

Rezort obrany dodal, že prvá fáza "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine je už takmer ukončená a momentálne sa zamerajú na úplné "oslobodenie" Donbasu. "Hlavné ciele prvej fázy tejto operácie boli vo všeobecnosti splnené,"> povedal Rudskoj. "Bojový potenciál ozbrojených síl Ukrajiny bol značne zredukovaný..., čo umožňuje zamerať sa na dosiahnutie hlavného cieľa - oslobodenia Donbasu," dodal.

Moskvou podporovaní separatisti podľa ruského ministerstva v súčasnosti kontrolujú 93 percent územia Luhanskej oblasti a 54 percent Doneckej oblasti.