Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda tvrdí, že nad Hadím ostrovom zostrelila ukrajinské drony

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hadí ostrov sa stal symbolom ukrajinského vzdoru voči invázii Ruska, keď bola zverejnená slovná výmena cez vysielačky medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi.

Moskva/Kyjev 2. mája (TASR) - Ruské jednotky údajne nad Hadím ostrovom v Čiernom mori zostrelili ukrajinské drony Bayraktar. Stalo sa tak po tom, čo ukrajinské orgány vyhlásili, že v tej istej oblasti zničili dva ruské člny. V pondelok o tom informovala ruská armáda. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

V priebehu pondelka ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach oznámilo, že "na úsvite boli blízko Hadieho ostrova zničené dva ruské člny triedy Raptor". Zverejnilo aj zrnitý čiernobiely letecký záznam zachytávajúci výbuch na malom vojenskom plavidle.

Ruské ministerstvo obrany v súvislosti s vlastnými stratami neposkytlo žiadne informácie.

Hadí ostrov sa stal symbolom ukrajinského vzdoru voči invázii Ruska, keď bola zverejnená slovná výmena cez vysielačky medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi. Ukrajinci drsným jazykom odmietli výzvy posádky ruskej bojovej lode, aby sa vzdali. Podľa prvotných informácií v následnom boji padli. Neskôr sa však ukázalo, že skončili v ruskom zajatí.

Ruská vojnová loď Moskva, známa z tohto incidentu, sa potopila v Čiernom mori v polovici apríla po tom, čo na nej došlo k výbuchu, ako tvrdí Kremeľ. Ukrajina však vyhlásila, že krížnik zasiahla svojimi raketami Neptun.