Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda útočí na časti Charkovskej oblasti dobyté Ukrajincami

Na snímke ukrajinský vojak kráča pri zničenom ruskom tanku 11. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Charkovský gubernátor ukrajinskej Oleh Synehubov v pondelok - aj prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach - vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Moskva 12. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že jeho jednotky podnikajú útoky v tých častiach Charkovskej oblasti na Ukrajine, ktoré v posledných dňoch dobyla ukrajinská armáda. Kremeľ zasa oznámil, že tzv. špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky pôvodne deklarované ciele.

Ministerstvo obrany v Moskve na svojom každodennom brífingu informovalo, že ruské vzdušné, raketové a delostrelecké sily podnikajú "vysokopresné údery na jednotky a rezervy ukrajinských ozbrojených síl" vrátane miest Kupiansk a Izium v Charkovskej oblasti.

Charkovský gubernátor ukrajinskej Oleh Synehubov v pondelok - aj prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach - vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Informoval, že ruskí okupanti opäť ostreľovali mesto Charkov. Dodal, že informácie o prípadných obetiach sa spresňujú. Apeloval na civilistov, aby neignorovali poplašné sirény varujúce pred možným raketovým útokom alebo náletom a skryli sa na bezpečnom mieste.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok zdôraznil, že špeciálna vojenská operácia, ako Rusko eufemisticky nazýva svoju vojenskú agresiu voči Ukrajine, stále pokračuje a "bude pokračovať, kým sa nedosiahnu pôvodne stanovené ciele".

Reagoval tak na otázku, či má ruské vojenské vedenie - vzhľadom na aktuálny vývoj vojenskej situácie na východe Ukrajiny - stále dôveru prezidenta Vladimira Putina.

Peskov súčasne odmietol reagovať na obvinenia zo strany Kyjeva, podľa ktorého ruská armáda zaútočila na Ukrajine na civilnú kritickú infraštruktúru a spôsobila tak rozsiahly výpadok v dodávkach elektriny.

Kremeľský hovorca sa vyhol i odpovedi na otázku, či Rusko plánuje mobilizáciu v súvislosti so správami o protiofenzíve ukrajinských jednotiek.

Peskov v tejto veci novinárov odkázal na ruské ministerstvo obrany. Ubezpečil však, že Putin je 24 hodín denne v kontakte s ministrom obrany a ďalšími vojenskými predstaviteľmi a je informovaný o všetkých operáciách ruskej armády na Ukrajine.