Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ruská armáda zriadila koordinačné centrum pre prímerie v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasťou dohody je to, že Rusko zastaví bombardovanie a operácie voči skupinám, ktoré budú rešpektovať prímerie.

Moskva 23. februára (TASR) - Ruská armáda zriadila koordinačné stredisko zamerané na pomoc pri uplatňovaní prímeria v Sýrii, píše agentúra AP.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes spresnil, že koordinačná skupina sídli v objekte sýrskej leteckej základne Humajmím v provincii Lázikíja. Základňu využívajú lietadlá ruského letectva počas svojej misie v Sýrii. Centrum podľa Konašenkova zriadili v súlade s americko-ruskou dohodou o prímerí v Sýrii, ktoré má vstúpiť do platnosti v sobotu.

Súčasťou dohody je to, že Rusko zastaví bombardovanie a operácie voči skupinám, ktoré budú rešpektovať prímerie. Zastavenie nepriateľských akcií sa však všeobecne nevzťahuje na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) ani na Front an-Nusra, napojený na al-Káidu.

Zmienené koordinačné stredisko podľa Konašenkova pomôže organizovať vyjednávania o prímerí medzi sýrskou vládou a opozíciou. Rusko s cieľom uplatnenia prímeria dalo tiež USA k dispozícií tiesňové čísla, dodal hovorca ruského rezortu obrany.