Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rúška budú v Španielsku povinné, až kým koronavírus neporazia

Pasažier v špeciálnom ochrannom odeve, ktorý priletel z Londýna, stojí na pohyblivých schodoch na letisku v Barcelone v piatok 15. mája 2020. Foto: TASR/AP

Nové nariadenie bude však mierne zmenšovať bezpečnú vzdialenosť medzi ľuďmi na 1,5 metra.

Madrid 9. júna (TASR) - Nosenie tvárových masiek bude v Španielsku povinné až dovtedy, kým nebude pandémia nového koronavírusu raz a navždy porazená, vyhlásil v utorok minister zdravotníctva Salvador Illa. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

Minister povedal, že opatrenie zostane v platnosti aj po tom, čo sa 21. júna v Španielsku skončí núdzový stav, a "zostane v platnosti, až kým natrvalo neporazíme vírus, čo bude vtedy, keď budeme mať účinnú liečbu alebo očkovaciu látku proti nemu".

Od 21. mája musí v krajine povinne každý vo veku šesť rokov a viac nosiť ochrannú masku na verejnosti, keď nie je možné zachovať dvojmetrovú bezpečnú vzdialenosť od ostatných ľudí.

Avšak keď sa prísne obmedzenia (lockdown) oficiálne skončia, opatrenie nosiť masky bude naďalej platiť, pričom vláda zavedie aj pokutu do výšky 100 eur za nedodržiavanie tohto nariadenia.

Nové nariadenie bude však mierne zmenšovať bezpečnú vzdialenosť medzi ľuďmi na 1,5 metra.

Nosenie masiek alebo rúšok bolo pôvodne nariadené začiatkom mája ako povinnosť pre ľudí používajúcich verejnú dopravu, ale neskôr ho úrady rozšírili. V Španielsku totiž koronavírus zabil vyše 27.000 ľudí.

Teraz je už pandémia uspokojivo pod kontrolou, preto sa Španielsko postupne vymaňuje z prísnych karanténnych opatrení (lockdownu) zavedených v polovici marca, ktoré obmedzovali pohyb ľudí a chod celej spoločnosti. Proces uvoľňovania prebieha vo fázach a má sa skončiť 21. júna, pričom krajina od 1. júla otvorí svoje hranice.

Tvárové masky nie sú povinné pre veľmi malé deti, hoci pre deti vo veku od troch do piatich rokov sa "odporúčajú".