Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruská federácia bude plne rešpektovať výsledky referenda na Kryme

Štátna duma Ruskej federácie by sa mohla pripojením Krymu ku krajine zaoberať podľa poslaneckých zdrojov 21. marca, vyplýva z informácií tamojších médií.

Moskva/Kyjev/Simferopol 11. marca (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie považuje dnes schválenú deklaráciu o nezávislosti Krymskej autonómnej republiky za zákonný dokument, ktorý je v súlade so všetkými normami medzinárodného práva. Rezort o tom informoval v Moskve prostredníctvom svojej webovej stránky.

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN, ako aj internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Podľa vyhlásenia moskovského rezortu diplomacie obsahuje deklarácia schválená v Simferopole odvolania sa na príslušné články ukrajinskej ústavy, závery Medzinárodného súdneho dvora v reakcii na podnet Srbska týkajúci sa Kosova z roku 2010, ako aj ďalšie medzinárodné dokumenty.

V zmysle spomínaných záverov medzinárodného súdneho grémia neznamená jednostranné vyhlásenie nezávislosti časťou krajiny porušenie noriem medzinárodného práva, zdôraznilo ministerstvo.

Ruská federácia, ktorá pripomína podobné skoršie vyhlásenia popredných predstaviteľov viacerých západných štátov, bude v plnom rozsahu rešpektovať výsledky slobodného referenda občanov Krymu, na ktoré boli pozvaní medzinárodní pozorovatelia, dodáva vyhlásenie.

Štátna duma Ruskej federácie by sa mohla pripojením Krymu ku krajine zaoberať podľa poslaneckých zdrojov 21. marca, vyplýva z informácií tamojších médií.

Ukrajinský parlament dnes varoval krymský zákonodarný zbor, že bude rozpustený, ak neodvolá plebiscit o pripojení sa polostrova k Ruskej federácii. Na odvolanie referenda majú podľa Kyjeva čas do stredy.