Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rusku odhalili bunku Islamského štátu, ktorá chystala útoky v Moskve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Islamský štát je v Rusku označovaný za teroristickú organizáciu, ktorá je zákonom zakázaná.

Moskva 25. novembra (TASR) - Ruská tajná služba FSB v stredu oznámila, že zneškodnila bunku džihádistickej organizácie Islamský štát, ktorá plánovala teroristické útoky v Moskve a priľahlom regióne. Jeden z jej členov bol zadržaný vo Vladimirskej oblasti ležiacej asi 200 kilometrov východne od Moskvy, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú službu FSB.

Zadržaným je občan jednej z krajín Strednej Ázie. Podľa agentúry TASS bolo zadržaných aj ďalších najmenej päť podozrivých. Jeden z nich sa medzičasom priznal k spoluúčasti na príprave teroristických útokov.

Počas operácie FSB sa na miestach pobytu radikálnych islamistov našlo aj improvizované výbušné zariadenie, ďalšie podobné predmety a dokumenty.

Podľa FSB cieľom bunky IS bolo aj verbovanie nových členov do radov Islamského štátu a získavanie finančných darov na jeho podporu. Interfax dodal, že v prípade pokračuje vyšetrovanie a operatívne pátranie. Islamský štát je v Rusku označovaný za teroristickú organizáciu, ktorá je zákonom zakázaná.