Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ruská FSB usmrtila muža údajne naverbovaného ukrajinskými tajnými

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa ruskej agentúry TASS došlo k usmrteniu počas toho, ako sa FSB pokúšala muža zadržať, keď odhalila jeho údajné plány vyhodiť do vzduchu náborovú budovu ruskej armády.

Moskva 26. októbra (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila, že usmrtila muža údajne naverbovaného ukrajinskými tajnými službami, ktorý sa chystal odpáliť budovu náborového centra v ruskom meste Tver. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa ruskej agentúry TASS došlo k usmrteniu počas toho, ako sa FSB pokúšala muža zadržať, keď odhalila jeho údajné plány vyhodiť do vzduchu náborovú budovu ruskej armády.

FSB tento akt označila za posledný z niekoľkých Ukrajinou podnietených vražedných a sabotážnych plánov, ktoré boli namierené proti ruským vojakom. Dodala, že nemenovaný muž bol tiež členom "zakázanej ukrajinskej nacionalistickej skupiny".

Rusko vo štvrtok začalo vyšetrovať 33-ročného muža narodeného na Ukrajine, ktorého tento týždeň zadržali v súvislosti s pokusom o otrávenie niekoľkých ruských armádnych pilotov.

Vyšetrovatelia uviedli, že muž poslal na oslavu stretnutia vo vojenskej leteckej škole v Krasnodarskom kraji jedom napustenú tortu a fľaše s alkoholom.

"Muž s cieľom zabiť zorganizoval dodávku alkoholického tovaru a cukroviniek, ktoré obsahovali veľké toxické dávky liečiva," poznamenal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

AFP píše, že podozrivý sa narodil v ukrajinskom meste Melitopol, ktorý obsadili ruské sily po začatí vlaňajšej invázie na Ukrajinu. V Rusku však býval od roku 2015. Ruské noviny Kommersant citovali nemenovaných predstaviteľov FSB, podľa ktorých za údajným sprisahaním stáli ukrajinské tajné služby.