Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruská FSB žiada zatknutie ukrajinskej vicepremiérky a námestníčky MZV

Na snímke ruskí policajti zabezpečujú priestor pri budove FSB v Moskve vo štvrtok 19. decembra 2019. Foto: TASR/AP

RIA Novosti uviedla, že Vereščuková aj Džaparovová boli zaradené na ruský zoznam hľadaných osôb, hoci sa na území Ruska nechádzajú.

Moskva 6. decembra (TASR) - Vyšetrovatelia Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) požiadali o zatknutie dvoch ukrajinských političiek. Ide o vicepremiérku Irynu Vereščukovú a prvú námestníčku rezortu zahraničných vecí v Kyjeve Emine Džaparovovú.

Pre agentúru AFP to uviedol hovorca moskovského súdu. Ruská štátna agentúra RIA Novosti napísala, že uvedené osoby boli obvinené "z narušenia územnej celistvosti Ruska".

RIA Novosti tiež uviedla, že Vereščuková aj Džaparovová boli zaradené na ruský zoznam hľadaných osôb, hoci sa na území Ruska nechádzajú.

Vereščuková, ktorá je ministerkou pre reintegráciu ukrajinských okupovaných území, navštívila juhoukrajinský Cherson po tom, čo toto mesto po stiahnutí ruských síl opäť obsadila ukrajinská armáda. Chersonskú oblasť pritom v rozpore s medzinárodným právom anektovala Moskva, rovnako ako ďalšie tri čiastočne okupované oblasti Ukrajiny.

Džaparovová, ktorá je príslušníčkou menšiny Krymských Tatárov, sa venuje záležitostiam spojeným s touto etnickou menšinou na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Opakovane pritom vyzýva na "deokupáciu Krymu a jeho návrat Ukrajine".