Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ruská kozmická loď s humanoidným robotom pristála v Kazachstane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dnes o 03:32 miestneho času kapsula pristála v kazašskej stepi, približne 140 kilometrov juhovýchodne od mesta Žezkazgan.

Moskva 7. septembra (TASR) - Nepilotovaná kozmická loď Sojuz MS-14, vezúca na palube prvého ruského humanoidného robota, sa vrátila na Zem z misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Informoval o tom v sobotu server Space.com.

Sojuz MS-14 s humanoidným robotom Skybot F-850, ktorý dostal meno FEDOR, odštartoval v rámci testovacieho letu z kozmodrómu Bajkonur 22. augusta.

Dnes o 03:32 miestneho času (včera o 23:32 SELČ) kapsula pristála v kazašskej stepi, približne 140 kilometrov juhovýchodne od mesta Žezkazgan, kde ho objavili pátracie tímy ruskej kozmickej agentúry Roskosmos. Pristátie prebehlo bez mimoriadnych udalostí.

Podľa servera Space.com išlo vôbec o prvý prípad, keď kozmická loď Sojuz letela k ISS bez ľudskej posádky, len s humanoidným robotom. Zvyčajne v nej pri takýchto misiách letia traja kozmonauti. Náklady bez ľudskej posádky pravidelne dopravujú k ISS ruské automatické kozmické lode Progress.

Robot v životnej veľkosti FEDOR napodobňuje pohyby človeka a v budúcnosti by mohol plniť vo vesmíre úlohy namiesto astronautov. Počas pobytu na ISS robot absolvoval sériu testov, v rámci ktorých sa preveroval jeho potenciál pre prípadné ďalšie kozmické misie.