Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusi varovne vystrelili na britský torpédoborec, Británia to poprela

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruský bombardér typu Suchoj Su-24 podľa ruského ministerstva obrany zhodil v blízkosti torpédoborca štyri vysoko explozívne trieštivé bomby.

Moskva 23. júna (TASR) - Loď ruskej pohraničnej stráže údajne vypálila varovné výstrely smerom k britskému torpédoborcu, ktorý ilegálne vplával do ruských teritoriálnych vôd v Čiernom mori. Na znak varovania zhodil bomby v jeho blízkosti aj ruský bombardér. Britská strana však tieto správy poprela, informovali v stredu agentúry AFP a Reuters.

Britské ministerstvo obrany tvrdenia Moskvy o vypálení varovných výstrelov na britský torpédoborec odmietlo s tým, že "loď britského kráľovského námorníctva plávala iba v ukrajinských výsostných vodách v súlade s medzinárodným právom".

Ruský bombardér typu Suchoj Su-24 podľa ruského ministerstva obrany zhodil v blízkosti torpédoborca štyri vysoko explozívne trieštivé bomby. Incident sa údajne stal pri pobreží mysu Fiolent na polostrove Krym v severozápadnej časti Čierneho mora, píše AFP.

Torpédoborec HMS Defender krátko po spomínaných varovaniach opustil ruské vody, v ktorých vplával do hĺbky troch kilometrov. "Torpédoborec bol varovaný, že ak prekročí hranice Ruskej federácie, budú použité zbrane. Na varovanie nereagoval," uviedol ruský rezort obrany.

Po incidente si ruské ministerstvo obrany predvolalo britského vojenského atašé, informovala agentúra Interfax.