Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruská ľudskoprávna organizácia Memorial dostala ocenenie

Na snímke novinári sledujú na televíznych obrazovkách pojednávanie na moskovskom súde v Rusku v stredu 29. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Ocenenie pre organizáciu Memorial upozorňuje na ľudskoprávnu situáciu na celom svete.

Berlín 13. januára (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Memorial, ktorej rozpustenie nariadili minulý rok ruské súdy, dostala prestížnu nemeckú Cenu Theodora Heussa. Rovnomenná nadácia so sídlom v Stuttgarte, ktorá toto ocenenie každoročne udeľuje, vo štvrtok uviedla, že Memorial je "prameňom demokracie". Informovala o tom agentúra DPA.

"Ocenenie pre (organizáciu) Memorial upozorňuje na ľudskoprávnu situáciu na celom svete," povedal niekdajší nemecký minister vnútra Gerhart Baum v mene správnej rady nadácie. "Tieto odvážne ženy a títo odvážni muži by mali vedieť, že pri nich stojíme," uviedol.

"Cieľom tejto ceny je podporovať demokraciu a posilňovať sebavedomie a odvahu obhajcov ľudských práv," uviedla táto nezisková nadácia. Ocenenie pomenované po prvom povojnovom prezidentovi Nemeckej spolkovej republiky, má byť odovzdané organizácii Memorial v máji.

Ruský najvyšší súd nariadil vlani v decembri medzinárodnej organizácii Memorial ukončiť činnosť. Uviedol pritom, že tak rozhodol v dôsledku jej "systematického porušovania zákona o zahraničných agentoch". Táto organizácia zaoberajúca sa dejinami politických represií a ochranou ľudských práv, figuruje v Rusku zozname zahraničných agentov od roku 2016 a tamojšie súdy jej viackrát udelili pokutu za porušenie zákona.

Samotná organizácia Memorial obvinenia odmieta a tvrdí, že sú politicky motivované.

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť predmetného zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.