Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruská nadácia chce od mesta New York odkúpiť sochu T. Roosevelta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nadácia predtým oznámila, že je pripravená odkúpiť aj sochu Alexandra Baranova, ktorú majú takisto čoskoro odstrániť.

Moskva 10. júla (TASR) – Ruská nadácia Art Russe, ktorej šéfom je podnikateľ Andrej Filatov, predložila magistrátu mesta New York ponuku na odkúpenie sochy 26. amerického prezidenta Theodora Roosevelta, ktorá má byť miestnymi úradmi odstránená, a premiestnená do Petrohradu.

Filatov to vo štvrtok uviedol pre tlačovú agentúru TASS.

Nadácia predtým oznámila, že je pripravená odkúpiť aj sochu Alexandra Baranova, ktorú majú takisto čoskoro odstrániť. Nachádza sa v meste Sitka na Aljaške. Baranov slúžil na prelome 18. a 19. storočia ako prvý gubernátor koloniálnych území Ruského impéria v Severnej Amerike.

Nadácia tvrdí, že Theodore Roosevelt bol významným štátnikom, ktorého odkaz zanechal na Rusku pozitívnu stopu, a zachovanie jeho sochy má kľúčový význam pre ďalšie generácie.

Denník The New York Times napísal, že socha 26. prezidenta USA, nachádzajúca sa pred vstupom do Amerického prírodovedného múzea (AMNH) v New Yorku, bude odstránená, pretože magistrát odobril požiadavku vedenia múzea.

Predstaviteľom AMNH podľa ich vyjadrenia prekáža hierarchická kompozícia pamätníka – zobrazuje Roosevelta na koni, popri ktorom na jednej strane kráča Afričan a na druhej Indián.

Baranovova socha v meste Sitka, ktoré do roku 1867 nieslo názov Novo-Archangeľsk, podľa aktivistov zraňuje city domorodého obyvateľstva.