Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruská Národná garda zadržala prokyjevského starostu mesta Cherson

Ilustračná snímka. Foto: FB Polícia SR - Žilinský kraj

Stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) na svojom webe napísala, že Kolychajeva zadržali, lebo otvorene odmietol spoluprácu s "okupačnou mocou".

Moskva 28. júna (TASR) - Proruské ozbrojené zložky v utorok zadržali prokyjevského, riadne zvoleného, starostu juhoukrajinského mesta Cherson Ihora Kolychajeva. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra AFP.

Stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) na svojom webe napísala, že Kolychajeva zadržali, lebo otvorene odmietol spoluprácu s "okupačnou mocou".

Prokyjevský gubernátor Chersonskej oblasti Hennadij Lahuta potvrdil Kolychajevovo zadržanie. Žiadne ďalšie podrobnosti o prípade nie sú nateraz k dispozícii, dodala RFE/RL.

Kolychajevovo zadržanie pre ruské médiá potvrdil aj Kirill Stremousov, ktorého Moskva označuje za zástupcu šéfa "civilno-vojenskej regionálnej správy" v Chersone.

Halyna Ľaševská, ktorá je poradkyňou Ihora Kolychajeva, v statuse zverejnenom na sociálnej sieti Facebook uviedla, že príslušníci ruskej Národnej gardy v utorok ráno najprv prehľadali kanceláriu prokyjevského starostu a následne ho zadržali.

RFE/RL dodala, že po tom, ako ruské vojská začiatkom marca obsadili mesto Cherson, Kolychajev v ňom zostal a naďalej pracoval ako starosta, pričom odmietal spolupracovať s ruskými a proruskými okupačnými silami.

Koncom apríla Rusko vymenovalo svojich vlastných tzv. vedúcich vojensko-civilnej správy v Chersone a tých lokalitách, ktoré ruské jednotky obsadili počas prebiehajúcej invázie na Ukrajinu.

Ukrajinské médiá podľa RFE/RL v utorok informovali, že ruské bezpečnostné zložky minulý týždeň zadržali aj nemenovaného úradníka v ukrajinskom meste Enerhodar v Záporožskej oblasti.