Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruská novinárka ušla z domáceho väzenia, lebo sa považuje za nevinnú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo vnútra vyhlásilo Ovsiannikovovú v pondelok za hľadanú osobu.

Moskva 5. októbra (TASR) - Bývalá novinárka ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá je obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách, v stredu uviedla, že utiekla z domáceho väzenia, pretože sa považuje za nevinnú. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Považujem sa za celkom nevinnú a keďže náš štát odmieta dodržiavať svoje vlastné zákony, ja odmietam opatrenie (domáce väzenie), ktorá voči mne bolo zavedené 30. septembra 2022," uviedla Ovsiannikovová vo videu zverejnenom na sociálnej platforme Telegram.

Ruské ministerstvo vnútra vyhlásilo Ovsiannikovovú v pondelok za hľadanú osobu. Jej právnik Dmitrij Zachvatov povedal, že v stredu o 10.00 h moskovského času (09.00 h SELČ) sa mala dostaviť na súdny výsluch, avšak pojednávanie sa konalo v jej neprítomnosti, keďže vyšetrovatelia nezistili, kde sa nachádza.

Ovsiannikovová (44) v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú."

V auguste bola obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.

Dané obvinenie súvisí s júlovým protestom, keď Ovsiannikovová na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami.