Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruská pohraničná stráž zabila muža na hraniciach s Ukrajinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou dosiahli v roku 2014 historické dno po tom, čo Ukrajina zbavila moci svojho proruského prezidenta Janukovyča, na čo Rusko odpovedalo anexiou Krymského polostrova.

Moskva 4. decembra (TASR) – Príslušníci ruskej pohraničnej stráže zabili pri dnešnej prestrelke na hraniciach s Ukrajinou ozbrojeného muža, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na informácie Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB).

Muža sprevádzali ďalšie dve ozbrojené osoby, ktoré sa snažili nelegálne vstúpiť na územie Ruska, uviedla FSB. Trojica začala po príslušníkoch ruskej pohraničnej stráže strieľať, pričom jedného z mužov zabila počas odvetnej streľby. Zvyšní dvaja muži utiekli späť na územie Ukrajiny.

Situácia na rusko-ukrajinských hraniciach je v dôsledku viac ako šesťročného konfliktu medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou napätá. Ukrajina tvrdí, že Rusko bolo priamym účastníkom tohto konfliktu. Kremeľ tieto tvrdenia odmieta.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou dosiahli začiatkom roka 2014 historické dno po tom, čo Ukrajina zbavila moci svojho proruského prezidenta Viktora Janukovyča, na čo Rusko odpovedalo anexiou Krymského polostrova. Krátko na to vypukol konflikt na východe Ukrajiny neďaleko ruských hraníc. Podľa údajov Organizácie Spojených národov si konflikt vyžiadal viac ako 13 000 obetí.