Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia podnikla razie voči Jehovovým svedkom v Moskve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlani v novembri bezpečnostné zložky v Rusku podnikli proti Jehovovým svedkom celoštátny záťah vo vyše 20 oblastiach krajiny.

Moskva 10. februára (TASR) - Ruské bezpečnostné zložky vykonali v stredu v Moskve razie v domoch viacerých príslušníkov náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruský vyšetrovací výbor (Sledkom), ktorý skúma závažné trestné činy, uviedol, že zadržaných bolo niekoľko "vedúcich predstaviteľov a členov" tejto náboženskej skupiny.

Zástupcovia prokuratúry, agenti Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a príslušníci Národnej gardy vykonali domové prehliadky na 16 moskovských adresách, informoval výbor. Vyšetrovatelia uviedli, že Jehovovi svedkovia založili v hlavnom meste pobočku, kde sa konali "tajné stretnutia" zamerané na štúdium "náboženskej literatúry".

Jarrod Lopes, hovorca Jehovových svedkov v New Yorku, uviedol, že razie sú "ďalším dôkazom toho, že Rusko sa vracia k represívnym praktikám známym z čias Sovietskeho zväzu".

Dodal, že stredajšie razie v Moskve predstavujú ďalšie vyostrenie represií, keďže k zásahom voči členom tejto náboženskej spoločnosti doposiaľ prichádzalo len v ruských regiónoch mimo hlavného mesta.

Vlani v novembri bezpečnostné zložky v Rusku podnikli proti Jehovovým svedkom celoštátny záťah vo vyše 20 oblastiach krajiny.

Rusko v roku 2017 oficiálne zlikvidovalo Správnu radu Jehovových svedkov v Rusku, vyhlásilo ju za extrémistickú organizáciu a zakázalo jej činnosť na celom území štátu. Od vydania spomínaného zákazu sa stovky jehovistov v Rusku stali terčom útokov, zatýkania a stíhania.

Jehovovi svedkovia sú širšej verejnosti známi najmä podomovou misiou, štúdiom Biblie, ale napr. aj odmietaním vojenskej služby či krvných transfúzií.