Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ruská polícia urobila raziu v redakcii a u redaktorov časopisu DOXA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študentský časopis DOXA sa stal známym, keď v roku 2019 v Moskve spravodajsky pokrýval hromadné protesty proti Kremľu a viedol boj za práva študentov v Rusku.

Moskva 14. apríla (TASR) - Štyria novinári ruského študentského periodika DOXA, v ktorých bydliskách polícia v stredu ráno urobila prehliadku, predviedli na výsluch na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom). Ide o inštitúciu, ktorá sa zaoberá závažnými trestnými činmi a je označovaný za analógiu k americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Študentský časopis DOXA sa stal známym, keď v roku 2019 v Moskve spravodajsky pokrýval hromadné protesty proti Kremľu a viedol boj za práva študentov v Rusku.

Vo svojom webovom vyhlásení DOXA informuje, že polícia prehľadala byty štyroch redaktorov, byty rodičov dvoch členov redakcie i jej sídlo.

Vyšetrovatelia informovali advokátov predvedených, že kroky, ktoré polícia podnikla, súvisia s podozrením z podnecovania maloletých osôb na páchanie trestnej činnosti. V prípade, že ich súd uzná za vinných, hrozí im trest väzenia do troch rokov.

DOXA na svojom webe uviedla, že tvrdý zákrok polície voči redakcii súvisí s videom, ktorý bol vyrobený pred januárovými protestmi organizovanými na podporu väzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Dva víkendy celoštátnych masových zhromaždení na podporu Navaľného boli najväčšími v Rusku za posledné roky, čo pre Kremeľ predstavovalo veľkú výzvu.

Video hovorilo o tlaku, ktorému boli pred týmito protestmi vystavení študenti i univerzity, vrátane hrozby vylúčenia zo školy.

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) niekoľko dní po zverejnení videa oficiálne požiadala, aby ho DOXA vymazala, pretože obsahuje informácie nabádajúce maloletých na účasť na nelegálnej činnosti.

Časopis tejto žiadosti vyhovel, ale štvorica redaktorov podala sťažnosť, ktorou príkaz Roskomnadzoru napadla súdnou cestou.

DOXA aj v stredu uviedla, že video neobsahuje "žiadne výzvy na nezákonné konanie". "Hovorili sme, že mladí ľudia by sa nemali báť vyjadriť svoj názor," vysvetlila.

Razie v bytoch redaktorov DOXA i v jej sídle sa uskutočnili len niekoľko dní po tom, čo policajti prehľadali byt významného investigatívneho novinára Romana Anina, šéfredaktora webu Važnyje istorii.

Táto policajná akcia zrejme súvisela s článkom z roku 2016 pre nezávislý denník Novaja gazeta, v ktorom Anin písal o honosnej jachte Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť.

Novaja gazeta dostala príkaz stiahnuť článok v dôsledku občianskoprávneho súdneho sporu. Trestné konanie v tejto veci sa vedie už roky, približuje agentúra AP.